Suđenje tzv. gospićkoj skupini - svjedočio Draško Kalanj

NA SUĐENJU tzv. gospićkoj skupini, optuženoj za ratne zločine nad civilima na gospićkom području u jesen 1991., danas je na Županijskom sudu u Rijeci svjedočio Draško Kalanj, sin Đorđa i Mirjane Kalanj, ubijenih na Lipovoj glavici u listopadu 1991.

Draško Kalanj u Rijeku je stigao iz Sremske Kamenice, u Jugoslaviji, gdje živi. Pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Ika Šarić rekao je kako je u vrijeme odvođenja i likvidacije njegovih roditelja boravio na Lošinju i u Zagrebu, gdje je studirao. S roditeljima se čuo svakodnevno do sredine listopada kada se više nisu javljali. Njegov je otac bio tužitelj u Gospiću te je telefonski zatražio informacije o sudbini roditelja na tamošnjem sudu. Od neke ženske osobe doznao je da su mu oca odveli vojni policajci, a službenu potvrdu nije mogao dobiti.

Obratio se, rekao je u svom iskazu, i tadašnjem državnom tužitelju Ivanu Kernu, sadašnjem branitelju optuženog Mirka Norca, ali mu ni on nije dao informacije o sudbini oca i majke.

Brat Draška Kalanja je, nakon što je otišao kod rodbine u Novi Sad, u prosincu 1991. otišao na prepoznavanje predmeta ubijenih osoba na Lipovoj glavici na poziv dr. Zorana Stankovića. Tamo je prepoznao pronađene predmete koji su pripadali njegovim roditeljima, kazao je danas Draško Kalanj. Rekao je da je u siječnju 1992. napustio Hrvatsku i više se nije vraćao.

Optuženi Tihomir Orešković rekao je da za Đorđa Kalanja nije nikada čuo prije početka ovog sudskog postupka.

Uz Oreškovića optuženi su i Ivica Rožić, Mirko Norac, Stjepan Grandić te Milan Čanić, koji se jedini brani sa slobode.

Suđenje se nastavlja sutra.

Pročitajte više