Suđenje u Haagu: Obrana hrvatskih generala ukazala na nepravilnosti izvješća UNMO-a

NIZ netočnosti i nedosljednosti u analizama šteta nakon operacije Oluja pronašli su branitelji generala Ante Gotovine i Mladena Markača u današnjem protuispitivanju promatrača UN-a Karija Anttile.

Svjedok je kao pripadnik vojnih promatrača Ujedinjenih naroda, radio na zbirnom izvješću UNMO-a, ali u tom izvješću, osim broja djelomično ili potpuno uništenih kuća, nije bilo podataka o vremenskom periodu u kojem su one uništene.

Svjedok je rekao i kako se od ukupnog broja uništenih kuća nije oduzeo broj uništenih kuća prije operacije Oluja, nakon što je o tome bio upitan od strane Markačevog branitelja Tomislava Kuzmanovića.

Upitan je da pojasni i nelogičnosti poput 271 uništene kuće, od njih ukupno 222 u Plavom. Isto tako, ukazalo se na netočan broj kuća, a za primjer je uzeto jedno selo u kojem je 1991. bilo 43 kuće, da bi u ih izvješću UNMO-a četiri godine kasnije bilo navedeno čak 701.

Gotovinin branitelj Greg Kehoe ukazao je i na nepravilnosti izvještaja o selu Radalići koje je 1991. bilo nastanjeno isključivo hrvatsko stanovništvo, gdje se u izvještaju sugerira da je hrvatska vojska uništila čitavo hrvatsko selo.

Svjedok se na kraju ipak suglasio s konstatacijom kako hrvatske snage ipak nisu odgovorne za sve uništene kuće.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više