Šuker: Koalicijska vlast smanjila plaće, a kritizira Vladu kada ih povećava

MINISTAR financija Ivan Šuker danas je u Hrvatskom saboru odbacio oporbene kritike da proračun za 2006. ne daje prostora za povećanje plaća, te prozvao bivšu vlast da je smanjenjem plaća u državnoj upravi od 20 do 40 posto i dovela do toga da tripostotno povećanje, koje nudi njegova Vlada, građani bitno neće osjetiti u svojim lisnicama.

"Kada se plaće nisu povećavale, kada su se smanjivale, onda je to bilo dobro, a kada se povećavaju tri posto onda to nije dobro. Probajte o plaćama govoriti argumentirano", poručio je Šuker oporbenjacima koji su u raspravi nastavili kritizirati predloženi proračun.

Ministar je bivšu koalicijsku vlast prozvao i da je u državnoj upravi ukinula božićnice, regrese i dar za djecu, da je jedinicama lokalne samouprave zabranila zaduživanja, time i novac za razvoj, a danas, kao oporba, govori o potrebi većih izdvajanja za lokalne sredine.

"Gradonačelnici i župani danas se mogu zadužiti do oko 300 milijuna kuna, pa to nije dovoljno, a kada se nisu mogli ni lipe, onda je to bilo dovoljno", rekao je Šuker.

"Govorite o zakonima koje ste vi donijeli, pa kada ih provodi ova Vlada ne valjaju, a kada ste ih vi provodili onda su bili fantastični", dodao je.

U seriji ispravaka krivih navoda, oporba, uglavnom SDP-ovci ministru su odgovarali da je bivša HDZ-ova vlast 2000. ostavila nelikvidnost, gospodarsku recesiju i niski kreditni rejting Hrvatske, da je koalicijska vlast stoga bila primorana zamrznuti plaće u javnom sektoru.

Ustrajali su u tvrdnjama da minimalno povećanje plaća koje u idućoj godini nudi Vlada, zbog rasta troškova života i inflacije, građani neće osjetiti, upravo suprotno, bit će im sve teže i teže.

"Iz proračuna se vidi da plaće neće rasti preko stope inflacije", rekao je Nenad Stazić (SDP), a Dragutin Lesar (HNS) tvrdi da, osim plaća, neće rasti ni mirovine, porodiljne naknade, dječji doplatci, neće se otvarati nova radna mjesta, što, kaže, svjedoči da proračun nije ni socijalan ni razvojan.

Suprotno mišljenje ima Šime Prtenjača (HDZ), koji tvrdi da je proračun za 2006. postigao najveći stupanj fiskalne prilagodbe stanju državnih financija, da je uravnotežen, transparentan, da postiže makroekonomsku stabilnost i socijalnu sigurnost.

Iako je najveći dio HDZ-ovih zastupnika odustao od rasprave, pa je prijavljenih ostalo 30-tak zastupnika, brojne replike koje prate izlaganje svakog zastupnika govore u prilog nagađanjima da će Sabor o proračunu raspravljati cijeli dan.


Pročitajte više