Sukob islamskih zemalja i Izraelaca u Vijeću sigurnosti

ISLAMSKE su zemlje u srijedu na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a osudile Izrael zbog ubojstva duhovnog vođe Hamasa šeika Ahmeda Yassina, a izraelski je veleposlanik optužio svjetsku organizaciju za hipokriziju jer nije nikada kritizirala Palestince zbog samoubilačkih napada na civile.

U otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti, koju su zatražile arapske zemlje zbog atentata na Yassina, palestinski promatrač pri UN-u Nasser al-Kidwa izraelsko je ponašanje prema Palestincima nazvao "najvećim ratnim zločinom svih vremena" i zatražio usvajanje rezolucije kojom bi se osudio Izrael.

Izraelski veleposlanik Dan Gillerman je uzvratio nazvavši Ahmeda Yassina "masovnim ubojicom", koji je izravno pomogao ili potaknuo 425 napada u kojima je ubijeno 377 Izraelaca u posljednje tri i pol godine. "Nikada niti jedna rezolucija nije usvojena kojom bi se osudili ciljani masakri našeg civilnog stanovništva. A sada se ovdje brani kum terorizma.. to je neviđeno licemjerstvo", rekao je Gillerman.

Rusija, Kina, Francuska, Njemačka i ostale osudile su obje bliskoistočne strane zbog nasilja i pozvale ih da ispune svoje obaveze iz mirovnog plana. Sve su se zemlje usuglasile da ubojstvo Yassina može potaknuti novi val nasilja i ugroziti ionako krhak mirovni proces.

Veleposlanici pri UN-u nisu, međutim, uspjeli postići kompromis i usvojiti izjavu Vijeća sigurnosti kojom bi se osudilo ubojstvo Yassina, ponajviše zbog protivljenja Sjedinjenih Država koje su inzistirale da se u takvoj izjavi mora također osuditi i Hamas.

(Hina) xdj ydj

Pročitajte više