SUKOBI NA FILIPINIMA - ŠESTERO POGINULIH, 17 OZLIJEĐNIH

Najmanje šestorica muslimanskih separatističkih pobunjenika poginula su, a još 17 ljudi je ozlijeđeno, uključujući jednog filipinskog vojnika, u sukobima na jugu Filipina, objavio je u subotu glasnogovornik filipinske vojske.

Sukobi su izbili u petak kada je više od tisuću pobunjenika Islamske oslobodilačke fronte Moro (MILF) napalo selo Polomolok, u pokrajini Sultan Kudarat, 945 kilometara južno od Manile, rekao je glasnogovornik. Pobunjenici su napali i vojni konvoj na putu u to selo, a sukobi su se potom proširili na obližnji grad Marang.

Još uvijek nije poznato ima li civilnih žrtava.

Vladine snage pokrenule su u petak ofenzivu protiv pobunjenika u gradu Colombio, u blizini Polomoloka. Pobunjenici su odgovorili protuofenzivom.

Sukobi su se rasplamsali unatoč naporima da se ovoga mjeseca nastave mirovni pregovori. Primirje potpisano 2001. propalo je zbog sporadičnog nasilja.

MILF je s 12.000 pripadnika najveća muslimanska separatistička skupina na otoku Mindanao, a za neovisnost se bori od 1978.

Zbog jačanja sukoba na Filipinima, američki State Department savjetovao je u petak američkim državljanima u toj zemlji da budu oprezni i da ne putuju u područja u kojima je teroristička prijetnja povećana.

Pročitajte više