Sukobi zbog preuzimanja kombinata "Valpovo"

UPRAVA Poljoprivrednog kombinata "Valpovo" zanijekala je danas da je osječka tvrtka "Novocommerce" na prošlotjednoj glavnoj skupštini društva preuzela upravljanje kombinatom te smatra da se ta tvrtka i njezin vlasnik Ivo Brzica služe ucjenama i pritiscima kako bi preuzeli kombinat.

Na skupštini društva u petak dogodio se raskol među dioničarima pa su umjesto jedne održane dvije skupštinske sjednice.

Na jednoj sjednici "Novocommerce" je kao vlasnik 42 posto udjela, uz pomoć predstavnika skupine malih dioničara s 25 posto dionica, izglasovao nepovjerenje predsjedniku Skupštine dioničara, Upravi i Nadzornom odboru, a izabran je i novi Nadzorni odbor.

Na drugoj sjednici skupina dioničara oko predsjednika Uprave Ivice Berečića i predsjednika Nadzornog odbora i pomoćnika ministra poljoprivrede i šumarstva Miroslava Božića oduzela je punomoć predstavniku malih dioničara koji je glasovao za prijedloge "Novocommercea". Uz novoga opunomoćenika te skupine dioničara odobrila je rad Nadzornog odbora i Uprave u prošloj godini.

Na današnjoj konferenciji za novinare Berečić je ustvrdio kako "Novocommerce" nije preuzeo kombinat te da je sjednica koju su održali Brzica i njegovi istomišljenici nelegitimna kao i izbor novoga Nadzornog odbora jer, kako tvrdi, dva predložena člana nisu pristala ući u Nadzorni odbor, pa on i ne može biti osnovan.

Uprava smatra kako je spomenuti skup posve nelegitiman budući da je opunomoćenik skupine malih dioničara Franjo Abramić glasovao suprotno mandatu koji je dobio od svojih dioničara.

Berečić smatra kako Brzica već dvije godine "na sve načine pokušava preuzeti kombinat" pa se nakon neuspjeha da to učini tržišnim putem okrenuo metodama ucjena i pritisaka. Kazao je kako će spor biti riješen sudski te da vjeruje u dosljednost hrvatskog pravosuđa, ocijenivši kako je takav pokušaj preuzimanja kombinata "slučaj bez presedana u novije vrijeme".

Odbacio je tvrdnje "Novocommercea" da je kombinat prezadužen i da je cjelokupna imovina kombinata pod zalogom te najavio tužbu protiv Brzice zbog klevete.

Istodobno s održavanjem konferencije za novinstvo radnici "Valpova" blokirali su trakotrima i kamionima ulaze u krug kombinata jer, kako ističu, žele spriječiti mogući nasilan ulazak predstavnika "Novocommercea" u poduzeće.

(Hina) ivuč ln

Pročitajte više