"Super odbor" američkog Kongresa mora smanjiti deficit za 1,2 bilijuna dolara



PO PRVI su se puta u Washingtonu sastali članovi "super odbora" američkog Kongresa, zaduženog da smanji deficit za 1,2 bilijuna dolara. Odbor je sastavljen od 12 članova - šest demokrata i šest republikanaca.

Odluka o formiranju kongresnog "super odbora" donesena je tijekom pregovora o podizanju gornje granice zaduženja koje je Barack Obama vodio s republikanskim predstavnicima. Članovi odbora moraju do 23. studenog iznijeti svoj prijedlog za smanjenje deficita, koji će se vjerojatno temeljiti uglavnom na rezovima, s obzirom da se republikanci oštro protive novim porezima.

U uvodnim izjavama republikanski i demokratski članovi odbora obećali su da će blisko surađivati i pronaći kompromisno rješenje. Malo tko, međutim, u to je spreman povjerovati. Kompromis u američkoj politici već dugo ne postoji; Tea Party, najradikalnije krilo Republikanske stranke, suprotstavlja se apsolutno svim mjerama i reformama koje predlaže Bijela kuća.

Senator Pat Murray, demokratska dopredsjednica "super odbora", priznala je da između dvije stranke postoje neslaganja, ali i dodala kako će se sve opcije za smanjenje deficita razmatrati jer ništa nije zapisano u kamenu. Kao središnji fokus demokratske politike Murray je istaknula stvaranje novih radnih mjesta, prenosi Reuters.

Kongresnik David Camp i senator Rob Portman zajedničkom su izjavom predstavljali Republikansku stranku. Kazali su da se zalažu za temeljitu poreznu reformu, ali nisu otkrili jesu li spremni pristati na veće poreze za najbogatiji sloj stanovništva, koje demokrati traže, a republikanci su im se u ranijim pregovorima oštro suprotstavljali. 

Pročitajte više