Superciklona gubi dah: Bura i bijeli pokrivač zaustavili promet, na Zavižanu dva metra snijega

SUPERCIKLONA Vatroslav, koja je jučer s mnogo snijega i jakim vjetrom paralizirala Hrvatsku, polako gubi svoj dah.

> Superciklona poharala Hrvatsku: U Zagrebu 73 nesreće, pola Rijeke ostalo bez struje

Promet na mnogim cestama diljem zemlje, koji je jučer zbog snijega i bure bio u prekidu, nakon što je Vatroslav izgubio svoju snagu se nastavlja. Iz HAK-a javljaju da je dionica autoceste A1 od Svetog Roka do Maslenice i cesta od Maslenice do Zatona Obrovačkog otvorena za sva vozila. Autobusi na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikli ne smiju prometovati Jadranskom magistralom od Bakra do Senja.

Zbog zimskih uvjeta za sva su vozila još uvijek zatvorene ceste od Gračaca do Knina, Jadranska magistrala od Senja do Svete Marija Magdalene, cesta od Gospića do Karlobaga, Srba do Otrića i ona od Dobrosela do Mazina. Za kamione s prikolicom i tegljače zatvorene su još mnoge ceste u zemlji. Zbog jakog vjetra koji još puše na sjevernom Jadranu ne voze katamaranske linije između Rijeke i Malog Lošinja te Rijeke i Novalje. Iz HAK-a upozoravaju vozače da ne kreću na put bez zimske opreme.

Na Zavižanu 202 centimetra snijega

Meteorolozi najavljuju da će danas prevladavati oblačno vrijeme, dok će u unutrašnjosti ponegdje biti snijega, na Jadranu će uglavnom padati kiša. Oborine će u većini krajeva prestati popodne, dok bi snijeg cijeloga dana mogao padati u Lici. Tijekom dana trebala bi oslabiti i bura na Jadranu. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti će biti do 3 stupnja Celzijevih, a na Jadranu do 11 stupnjeva Celzijevih. Meteorolozi potpuno smirivanje vremena očekuju za kraj tjedna.

Vatroslav je jučer i danas dobrano zabijelio Hrvatsku. Najviše snijega ima na Zavižanu, gdje je bijelog pokrivača 202 centimetra, te na Plitvičkim jezerima gdje ga ima 96 centimetara. U Zagrebu je napadalo 20 centimetara snijega, a na Sljemenu ga ima 70 centimetara. Djeca će u bijelom pokrivaču moći uživati u većem dijelu države.

Knin okovao led, bura puhala i do 200 kilometara na sat

Jučerašnji dan s Vatroslavom, koji je poharao Hrvatsku, stručnjaci ocjenjuju kao meteorološki najuzbudljiviji u ovoj godini. Meteorolozima su najzanimljivije ledena kiša koja je cijelog dana padala u Kninu te ekstremno velike količine kiše na jugu Dalmacije. Kao rezultat ledene kiše, Knin je okovan ledom debljine nekoliko centimetara. Bura je na sjevernom Jadranu i podvelebitskom primorju imala orkanske udare. Na Krčkom mostu je izmjeren udar vjetra od preko 200 kilometara na sat.

Zagrebačka zimska služba tvrdi kako su sve prometnice na području grada prohodne. Problema ima u dolasku iz Velike Gorice prema Zagrebu, a cesta od Velike Gorice do Siska nije uopće očišćena. Sa snijegom i dolaskom na posao automobilom problema imaju i stanovnici Varaždina.

Željeznički promet se normalizira

IZ HŽ-a javljaju kako su sve pruge u Hrvatskoj otvorene za promet te dežurne ekipe čiste snijeg s perona, kolosijeka i skretnica, a dežuraju i sve radionice za popravak vučnih vozila.

Vlakovi maksimalno kasne 15 minuta. Jedino veće kašnjenje i to od 90 minuta HŽ je zabilježio jutros kod vlaka koji je iz Splita stigao za Zagreb. 40 minuta je kasnio vlak iz Čakovca preko Koprivnice, koji je čekao na pruzi kod Dugog Sela zbog kvara vlaka na stajalištu Čulinec.

"U 6,45 na prigradskom stajalištu u Čulincu pokvarila se elektromotorna garnitura prigradskog vlaka koji vozi na relaciji Dugo Selo – Savski Marof. Vlak  je u 7,46 odvučen sa stajališta, nakon čega se promet počeo normalizirati i na relaciji Dugo Selo - Zagreb", piše u priopćenju HŽ-a te se dodaje kako je zbog toga kasnilo 10 vlakova koji su stigli 40 do 60 minuta kasnije od predviđenog.

Pročitajte više