Suradnja zagrebačkoga i Tehničkoga sveučilišta u Brnu

Sporazum o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkoga sveučilišta u Brnu potpisan danas u Brnu u sklopu proslave 105. obljetnice brnskoga Tehničkog sveučilišta prinos je jačanju suradnje sveučilišta unutar podunavske regije.

Potpis na Sporazum rektorice zagrebačkoga Sveučilišta Helene Jasne Mencer i rektora Tehničkoga sveučilišta u Brnu Jana Vrbke od važnosti je za razvoj cijele regije, ističe se u današnjoj informaciji Ureda za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

Dodaje se kako dodatnu važnost Sporazumu daje činjenica što je rektorica Mencer aktualna potpredsjednica Podunavske rektorske konferencije (Danube Rector's Conference - DRC), a 2006. preuzet će i čelno mjesto u DRC-u..

Tako će na temelju Sporazuma dva sveučilišta razmjenjivati studente i akademsko osoblje i organizirati zajedničke programe i doktorske studije, posebice u Poslijediplomskome središtu Dubrovnik. Organizirat će i zajedničke seminare, konferencije i studijske boravke te unapređivati suradnju u sportu i umjetnosti.

S Tehničkim sveučilištem u Brnu već surađuju Akademija likovnih umjetnosti i Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u sklopu programa CEEPUS - programa akademske razmjene profesora i studenata srednje i istočne Europe.

Na svečanosti potpisivanja rektor Vrbka podsjetio je da je prvi rektor Tehničkoga sveučilišta u Brnu od 1899. do 1901. bio češki znanstvenik Karel (Dragutin) Zahradnik koji je profesorsku karijeru počeo kao prvi profesor matematike na Mudroslovnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Profesor Zahradnik imenovan je prvim redovitim profesorom matematike na zagrebačkome Mudroslovnom fakultetu na kojemu je i predavao do odlaska u Brno 1899.

(Hina) xip ymć

Pročitajte više