Sutra će pred saborom sindikalci dijeliti letke i prosvjedovati protiv izmjena ZOR-a

UOČI rasprave o izmjenama Zakona o radu (ZOR), pred Hrvatskim će se saborom sutra okupiti predstavnici nekoliko sindikata kako bi dijelili letke i prosvjedovali protiv predloženih izmjena.

Čelnici Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) najavili su da će zastupnicima dijeliti letke kako bi ih naveli da glasuju protiv izmjena ZOR-a kojima se smanjuju radnička prava.

Vodstvo HUS-a će zastupnicima dijeliti svoje amandmane na Konačni prijedlog izmjena ZOR-a, koje su već uputili svim Klubovima zastupnika.

Sindikat poljoprivrede je pak najavio da će njegovi čelnici pred Saborom prosvjedovati protiv novog ZOR-a.

No, sindikalci će te akcije organizirati odvojeno, bez ikakve koordinacije, jer su se uoči sindikalnog referenduma, na kojem se članstvo izjašnjavalo prihvaća li rezultate pregovora socijalnih partnera o izmjenama ZOR-a, posvađali i razišli.

Sindikat poljoprivrede, koji je član Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), čak je najavio da će zbog afirmativnog stajališta vodstva SSSH o izmjenama ZOR-a preispitati svoj ostanak u najvećoj hrvatskoj sindikalnoj središnjici.

Budući da iz sindikalnih podružnica dolazi snažan pritisak za izlaskom iz SSSH, Glavni odbor Sindikata poljoprivrede o tome će odlučiti na sutrašnjoj sjednici, rekao je predsjednik sindikata Josip Pavić.

Na referendumu, provedenom od 16. do 18. lipnja, većina izašlog članstva izjasnila se protiv predloženih izmjena ZOR-a, prvenstveno zbog skraćivanja otkaznih rokova, smanjivanja otpremnina i povećanja broja zaposlenih kod malih poslodavaca.

Od ukupno 201.000 članova SSSH referendumu je pristupilo 46,8 posto, od kojih se negativno izjasnilo 82,4 posto, a pozitivno 15,8 posto.

Glasovi 39.000 članova Sindikata poljoprivrede, koji je samostalno organizirao referendum, nisu uračunati u rezultate referenduma u okviru SSSH.

Od 45.000 članova URSH-a na referendum je izašlo 78,2 posto, od kojih je "Ne" zaokružilo 93,36 posto, a "Da" 4,30 posto.

Od 33.629 članova HUS-a izašlo je 58,9 posto članova, od kojih je protiv bilo 84,7 posto, a za 14,9 posto.

Od 92.292 članova Nezavisnih hrvatskih sindikata pristupilo je oko 71 posto, od kojih je 94,4 posto zaokružilo "Ne", dok se 4,4 posto izjasnilo za odgovor "Da".

Pročitajte više