Sindikati od 16. do 18. lipnja provode referendum o izmjenama ZOR-a

SINDIKALNI referendum na kome bi se članovi sindikata trebali izjasniti smatraju li prihvatljivima rezultate pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama Zakona o radu (ZOR), održat će se 16., 17. i 18. lipnja.

Referendum je zajednički najavilo pet, od šest sindikalnih središnjica u Hrvatskoj. No jedna od njih, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), u ponedjeljak će odlučiti hoće li referendum priznati kao zajednički i pravovaljan.

SSSH, naime, smatra da su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) odstupili od zajedničkog dogovora time što su, uz zajednički informativni letak o rezultatima pregovora koji je upućen svima, svom članstvu uputili i vlastiti.

Predsjednik SSSH Davor Jurić zbog toga je za ponedjeljak, prvi dan referenduma, sazvao izvanrednu sjednicu predsjedništva SSSH o budućnosti sindikalnog zajedništva. Referendum će, kaže Jurić, biti proveden, ali vjerojatno neće biti zajednički, o čemu će odlučiti predsjedništvo na zakazanoj sjednici. Jurić je rekao da će predložiti predsjedništvu SSSH da referendum o rezultatima ZOR-a ne bude pravovaljan.

Tijekom najavljenog referenduma, oko 450.000 članova sindikata će moći odgovoriti na pitanje: "Jesu li prihvatljivi rezultati pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama ZOR-a i paketu pratećih zakona".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izmjene ZOR-a i paket šest pratećih zakona o kojima su socijalni partneri pregovarali tri mjeseca, Vlada je u četvrtak uputila Hrvatskom saboru na donošenje.

Članovi sindikata moći će glasovati na radnim mjestima ili u prostorijama koje zajedno dogovore sindikati i poslodavci, a rezultati referenduma očekuju se od 23. do 27. lipnja.

Prema dogovoru pet sindikalnih središnjica, referendum bi trebao biti valjan ako mu pristupi dvije trećine glasača, odnosno najmanje 300.000 članova, dok bi rezultat glasovanja bio obvezujući za sindikate samo ako izmjene ZOR-a negativno ili pozitivno ocijeni natpolovična većina.

Referendum su najavili SSSH, NHS, Udruga radničkih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata i Sindikat usluga UNI-CRO. U referendumu neće sudjelovati Matica hrvatskih sindikata javnih službi.

(Hina) mvr jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara