Izmjene ZOR-a: Sindikati odustali od izjašnjavanja o općem štrajku


Pet sindikalnih središnjica odustalo je od izjašnjavanja članstva o općem štrajku, budući da na referendumu o izmjenama Zakona o radu (ZOR) neće postaviti pitanje o spremnosti radnika da sudjeluju u općem štrajku

Na referendumu, koji će se održati 16., 17. i 18. lipnja, bit će postavljeno samo pitanje "Jesu li prihvatljivi rezultati pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o promjenama Zakona o radu i paketu pratećih zakona", rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Referendum će se provesti među 450.000 članova sindikata, a bit će valjan ako na njega izađe dvije trećine, odnosno 300.000 članova sindikata, rekao je Davor Jurić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Rezultat referenduma bit će obvezujući za sindikate samo ako izmjene ZOR-a negativno ili pozitivno ocijeni 50+1 izašlih na referendum, a konačni rezultati objavit će se 23. lipnja, kazao je Jurić.

Ovisno o rezultatu sindikati će se naknadno dogovoriti o eventualnim stupnjevanim sindikalnim akcijama i pritiscima na vlast, dodao je Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz referendumsko pitanje bit će tiskani i informativni leci o rezultatima pregovora, a za tiskanje listića ukupno će se utrošiti oko 70.000 kuna.

Po riječima predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa, bilo bi neprimjereno postavljati pitanje o općem štrajku nakon što je Matica hrvatskih sindikata javnih službi odustala od sudjelovanja u referendumu i općem štrajku.

"Sindikati žele čuti mišljenje svojih članova i poslati poruku da treba pitati građane što misle", kazao je Sever.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst smatra da bi na dan kada izmjene ZOR-a dođu pred saborske zastupnike sindikati ipak trebali organizirati prosvjede.

Čelnici sindikalnih središnjica još jednom su ponovili da nisu potpuno zadovoljni rezultatima pregovora, pa će za svoje interese nastaviti lobirati u klubovima zastupnika i saborskim odborima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara