Sutra je Svjetski dan suzbijanja dezertifikacije

SVJETSKI dan suzbijanja dezertifikacije nastanka pustinja ljudskim ili klimatskim utjecajem obilježava se 17. lipnja.

Procesom dezertifikacije, koji uzrokuju česte suše, neprimjereno ljudsko djelovanje na tlu praćeno promjenama klime, pogođena je četvrtina svijeta ili 250 milijuna ljudi izravno i više od milijardu neizravno u više od 110 zemalja.

Zbog klimatskih promjena i suša najvažnije je preventivno suzbijanje dezertifikacije održivim razvojem, rekla je Marija Vihovanec iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja za provedbu UN-ove Konvencije o suzbijanju dezertifikacije.

Svjetski dan suzbijanja dezertifikacije u svijetu se obilježava od 1994. kad je u Parizu prihvaćena UN-ova Konvencija o suzbijanju dezertifikacije u zemljama pogođenim tom pojavom ili sušama, osobito u Africi.

Konvenciju je do sada ratificiralo 188 zemalja, a Hrvatska ju je ratificirala u listopadu 2000. Od pet regionalnih aneksa na Hrvatsku se odnose oni za sjeverni Mediteran i srednju i istočnu Europu.

Istočna Hrvatska i jadranski otoci granična su područja koja su osjetljivija i jače izvrgnuta oštećenjima tla i sušama, rekla je Vihovanec.

Najavila je da se u Hrvatskoj priprema donošenje nacionalnog programa djelovanja za suzbijanje dezertifikacije, koji bi trebao biti prihvaćen do 2005.

Pročitajte više