Sutra počinje suđenje u povodu tužbe obitelji Levar protiv države

NA ZAGREBAČKOM Općinskom sudu sutra će se održati prvo ročište u povodu tužbe kojom supruga i sin ubijenog Milana Levara potražuju oko 900 tisuća kuna od države koju smatraju odgovornom jer nije ništa poduzela da spriječi Levarovo ubojstvo.

U tužbi, koju su Vesna i Leon Levar sudu predali u svibnju prošle godine, navodi se da je Levar, kao haški svjedok ratnih zločina u Gospiću, poginuo od podmetnute eksplozivne naprave krajem kolovoza 2000. "uslijed akta nasilja i terora koji je država bila dužna spriječiti".

U obrazloženju odštetnih zahtjeva stoji da obitelj Levar zbog smrti supruga i oca proživljava strahove, s obzirom na to da se smrtonosna eksplozija dogodila pred njihovom kućom u vrijeme dok su se oni nalazili u kući, kao i zato jer su ubojstvu prethodile brojne prijetnje Milanu Levaru i cijeloj obitelji.

Zbog teških duševnih boli prouzročenih gubitkom supruga i oca te pretrpljenog straha Vesna i Leon Levar od države potražuju 500 tisuća kuna, a Leon Levar traži i nadoknadu štete zbog izgubljenog uzdržavanja i pomaganja - od 2500 kuna mjesečno.

Ako dobije sudski spor, 14-godišnji Leon trebao bi tu naknadu, kao mjesečnu rentu, primati sve dok se redovito školuje, a na ime zaostataka traži se i trenutna isplata oko 90 tisuća kuna.

Zbrojivši sva potraživanja, obitelj Levar od države ukupno potražuje oko 900 tisuća kuna.

Odvjetnik obitelji Levar Branko Šerić Hini je izjavio kako će na sudu potvrditi da je Haški sud u travnju 1998. tražio zaštitu Milana Levara i njegove obitelji, što će, kaže, potkrijepiti izvatkom s web stranice Haškog tužiteljstva, ali i prijedlogom da se na sudu o tom haškom zahtjevu kao svjedok očituje glavna haška tužiteljica Carla del Ponte ili osoba koju ona ovlasti.

Šerić je najavio i kako će dokazati da je odgovornost u zaštiti Levara preuzela država na temelju Zakona o unutarnjim poslovima.

Državno odvjetništvo, koje u sporu s obitelji Levar zastupa državu, u odgovoru na tužbu od suda traži da povuče odgovornost države za štetu, a, najavio je Šerić, predložit će i da se zagrebački Općinski sud proglasi nenadležnim za suđenje u sporu i da se nadležnim proglasi gospićki sud.

Po Šerićevim riječima, još je otvorena mogućnost nagodbe s Državnim odvjetništvom, a o tome će, ističe, više znati nakon sutrašnjeg ročišta.

Milan Levar poginuo je u eksploziji u dvorištu svoje kuće u Gospiću 28. kolovoza 2000. Javnosti je bio poznat kao dragovoljni svjedok Haškog suda o zločinima nad srpskim civilima u Gospiću i okolici 1991.

Unatoč opsežnoj policijskoj istrazi i više puta ponovljenim tvrdnjama bivše vlasti da je istraga skoro gotova, njegov ubojica do danas nije otkriven.

Pročitajte više