Sutra prva javna rasprava o MORH-ovom Strategijskom pregledu obrane

Stručnjaci s područja nacionalne sigurnosti i defendologije, znanstvenici te predstavnici nevladinih udruga, parlamentarnih stranaka i medija sutra bi, na prvoj od niza javnih rasprava, trebali razgovarati o Strategijskom pregledu obrane, MORHovom dokumentu u kojem su izneseni planovi za nastavak reforme Oružanih snaga.

Taj dokument, kako ističu u Ministarstvu obrane, predstavlja temelj za nastavak reforme obrambenog sustava, a utvrđuje njegovo ukupno stanje te trenutne sposobnosti i uređenost.

Smjernice objavljene u Strategijskom pregledu obrane (SPO) bit će ugrađene u MORH-ove razvojne planske dokumente, prvenstveno u Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga koji usvaja Hrvatski sabor.

Ovaj način usmjeravanja obrambenih reformi već niz godina koriste zemlje u sastavu NATO saveza. Sve nove članice provele su strategijski pregled obrane prije ulaska u Savez, čiji su stručnjaci sudjelovali i u izradi Hrvatskog SPO-a, doznaje se u MORH-u.

Najveća novost u dokumentu je predlaganje postupnog ukidanje obveznog služenja vojnog roka i profesionalizacija Oružanih snaga. Kao prijelazna faza predviđen je tzv. dobrovoljni vojni rok, kroz koji bi godišnje prošlo oko 2.000 ročnika, za razliku od sadašnjih 16 tisuća.

No, u dokumentu se ne navodi koliko bi trajao dobrovoljni vojni rok, a istaknuto je tek da je sadašnja šestomjesečna obuka nedovoljna za upoznavanje s potrebnim vještinama i tehnologijama.

Uz to reforme bi obuhvatile cijeli sustav Oružanih snaga, pa i Glavni stožer, pri kojem bi se trebalo ustrojiti posebno središte za dnevno zapovijedanje i nadzor operacija.

Reforme bi stoga zahtijevale i izmjenu ili prilagodbe brojnih postojećih zakona, prvenstveno onoga o reguliranju vojne obveze.

Strategiju preustroja Oružanih snaga, a posebno ukidanje obveznog služenje vojnog roka, pozdravlja i bivši ministar obrane Jozo Radoš koji je svojedobno, kao predsjednik Libre, u Hrvatskom saboru predlagao zakon kojim bi se ukinuo vojni rok.

Smatra da u reformu treba krenuti što prije, zbog čega će se i sam aktivno uključiti u javnu raspravu o MORH-ovoj strategiji.

No, kako je izjavio Hini, u javnu raspravu nije se uključio kao političar, već kao dobar poznavatelj vojne tematike.

Na sutrašnjoj će prvoj raspravi, dodaje, podržati i prijedlog smanjenja razina zapovjedanja u cilju osiguranja bolje učinkovitosti Oružanih snaga.

"Hrvatska vojska ima preveliku glavu i premalo tijelo, to je potrebno promijeniti", ustvrdio je Radoš.

(Hina) xam/xtr ysšh

Pročitajte više