Sutra sastanak Račana s predstavnicima poslodavaca i sindikata

PREMIJER Ivica Račan sutra će odvojeno razgovarati s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i sindikalnih središnjica o izmjenama Zakona o radu (ZOR), potvrđeno je iz Vlade.

Predstavnici sindikata, koji se protive smanjivanju otpremnina i skraćivanju otkaznih rokova, nedavno su dogovorili s Račanom da se radnicima do 20 godina staža neće smanjivati otpremnine, a starijim radnicima kompenzacijskim mjerama nadoknaditi gubitak dijela njihovih prava.

Kao mjere spominju se povećanje naknada za nezaposlenost, jednokratne novčane naknade u slučaju otkaza, poticaji poslodavcima da ne otpuštaju starije radnike, te financiranje doškolovanja, prekvalifikacije i novog zapošljavanja.

Konačne prijedloge i izračune kompenzacijskih mjera trebala je jučer utvrditi radna skupina Vlade i sindikata, ali to nije učinjeno jer na sastanak nije došao predstavnik Ministarstva financija, izvijestili su sindikalci.

Pregovore o izmjenama ZOR-a prošloga su tjedna prekinuli poslodavci jer nisu zadovoljni Vladinim popuštanjem sindikalnim zahtjevima.

HUP traži od Vlade da odustane od polovičnih izmjena ZOR-a i vrati se na početni prijedlog jer u najnovijem tekstu samo jedan članak, koji se odnosi na skraćivanje otkaznih rokova, doista utječe na fleksibilizaciju radnih odnosa.

Sastanak Račana s HUP-om zakazan je za 10 sati, a sindikalnim čelnicima u 14 sati.

Pročitajte više