Sutra treći kontingent pripadnika hrvatske Vojne policije putuje u Afganistan

TREĆI hrvatski kontingent Vojne policije otputovat će sutra u afganistanski glavni grad Kabul, gdje će, sudjelujući u NATO-ovoj mirovnoj misiji ISAF, obavljati klasične vojnopolicijske zadaće te zamijeniti svoje kolege koji su kao pripadnici drugog kontingenta otišli u kolovozu prošle godine i istječe im šestomjesečni mandat.

Sutra putuje glavnina kontingenta od 36 ljudi, a prethodnica od 14 ljudi otputovala je još 12. veljače u Kabul, gdje su pripremili dolazak ostalih pripadnika trećeg kontingenta pod zapovjedništvo natporučnika Roberta Voriha, doznaje se danas iz Ministarstva obrane.

U trećem su kontingentu Vojne policije i tri policajke, a svi su prošli zahtjevnu obuku i izobrazbu po standardima NATO saveza.

Svi policajci dragovoljno odlaze na šestomjesečnu misiju u Afganistan, gdje rade na osiguranju pripadnika UN-a, obuci lokalnih policijskih snaga te podizanju opće razine sigurnosti u toj zemlji.

Drugi kontingent od 40-ak ljudi, među kojima su i dvije žene, a pod zapovjedništvom natporučnika Harija Brkljačića, vratit će se iz Afganistana u subotu, 28. veljače.

Misija ISAF, koja je potpora prijelaznoj afganistanskoj vladi nakon dugogodišnjih sukoba u toj zemlji, ograničena je na Kabul, a Hrvatska u toj misiji sudjeluje od lani kada je prvi kontingent Vojne policije, osposobljen i opremljen za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, otputovao s dva zrakoplova iz zračne luke Pleso. Kontingent je činilo 40 policajaca i četiri policajke, a pod zapovjedništvom natporučnika Mire Kosa više su puta pohvaljeni za visoku profesionalnost, kao i pripadnici drugog kontingenta koji se prekosutra vraća u Hrvatsku.

Pročitajte više