Sutra velike vrućine, izdana upozorenja. A onda nagla promjena

Foto: Grgo Jelavić, Borna Filić/Pixsell

PROGNOSTIČARI Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra za dio Hrvatske narančasto upozorenje zbog toplinskog vala.

Narančasto upozorenje izdano je za područje Karlovačke županije, dok je žuto upozorenje izdano za ostatak zemlje zbog vrlo visokih temperatura, koje mogu biti više od 35°C.

"Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima nadležnih službi", upozoravaju iz DHMZ-a.

Za područje Primorsko-goranske županije za sutra je izdano i žuto upozorenje zbog mjestimice mogućih izraženijih pljuskova s grmljavinom. "Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena, posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozorava DHMZ.

Toplinski val, a onda promjena

Tijekom većinom sunčanog četvrtka temperatura će ponegdje na kopnu biti i viša od 35°C. Osim vrućine, negdje i sparine, jugozapadnjak i jugo pogoršavat će biometeorološke prilike te će biti uvod u nestabilan, promjenjiv i većinom manje topli petak, koji će mjestimice donijeti intenzivne pljuskove, grmljavinu, moguće i nevrijeme, na Jadranu nevere, pijavice i jak vjetar, prognozira za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

S ovom promjenom vremena ljetu još nije kraj, posebice na Jadranu, gdje će noći i dalje biti tople, a dani uglavnom vrući i sunčani, uz povremeno umjeren sjeverozapadnjak i buru. 

Manje toplo i nestabilnije u većini unutrašnjosti, osobito na istoku, gdje će biti i najoblačnije.

Sutra južina, vrućina, navečer sa zapada naoblačenje

Sutra će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano vrijeme. Najviša temperatura zraka porast će na vrijednosti između 35 i 37°C. Samo će ponegdje prolazno biti umjerenog jugozapadnjaka.

Jugozapadni vjetar osjećat će se i u pretežno sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će postojati umjerena, na karlovačkom području i velika opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenja na vrućinu bit će na snazi i u gorju i na sjevernom Jadranu, u prvom dijelu dana prevladavajuće sunčanom. No jugo će popodne jačati, tlak padati, a sa zapada dolaziti više oblaka. Stoga će navečer i osobito u noći na petak mjestimice biti pljuskova i grmljavine, a moguće je i nevrijeme.

U Dalmaciji još u četvrtak stabilno i sunčano, ponegdje uz umjereno jugo te malo do umjereno valovito more. Jutarnja temperatura između 20 i 24°C, u Zagori malo niža, a danju vruće, osobito u unutrašnjosti, gdje bi se moglo izmjeriti i 37°C.

I na jugu Hrvatske ljubitelji ljeta i vrućine i dalje će moći uživati. Sunčanih sati bit će u izobilju, dnevna temperatura porast će do 34°C, a vjetar će biti uglavnom slab, samo popodne mjestimice umjeren jugozapadni.

U petak promjena - moguće nevrijeme, pijavice...

U petak potpuno drugačija vremenska slika - bit će vrlo nestabilno, mjestimice uz pljuskove i grmljavinu, a moguće je i nevrijeme. Na Jadranu prolazno pojačan sjeverozapadni vjetar te pijavice. Mirnije i uglavnom bez kiše zadržat će se na jugu Hrvatske. Mjestimični pljuskovi mogući su još i tijekom posvuda sunčanije subote, a u nedjelju uz većinom umjerenu buru uglavnom sunčano i suho.

I na kopnu u petak promjena vremena, pa su lokalno vjerojatni i jače izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Za vikend sunčanije i svježije, ali nestabilno - u subotu mjestimična kratkotrajna kiša moguća je gotovo posvuda, a u nedjelju je najvjerojatnija na najoblačnijem istoku, prognozira za HRT Mikuš Jurković.

Pročitajte više