U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj je ubijeno čak 300 žena

Foto: Index

22. rujna 1999., tijekom brakorazvodne parnice, Mato Oraškić je ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, a dan njegova krvavog pohoda se, u spomen na tri ubijene žene, od 2004., obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Iako dan borbe protiv nasilja imamo, institucije u Hrvatskoj nisu dobile ni bitku, a kamoli rat protiv nasilnika.

Prošle su godine tako, u samo jednom danu, 16 srpnja, ubijene dvije žene, a ubojice su bili njihovi muževi, od ranije poznati po nasilju u obitelji. I ova je godina započela teškom obiteljskom tragedijom koju je režirao također, već poznatI obiteljski nasilnik,  Željko K. (50) koji je u petak ubio svoju ženu (31) i kćer (4) te se bacio u smrt.

Iako se prema podacima, broj prijava protiv nasilnika smanjio, prema procjenama na jedno prijavljeno dolazi još deset neprijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja. Ističe se kako u posljednjih 6 godina Hrvatska bilježi trend značajnog smanjenja kaznenih djela ubojstava žena u obitelji, no podaci su i dalje zastrašujući. U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj je ubijeno čak 300 žena, a ubojice su njihovi supruzi, partneri, ali i sinovi i drugi članovi obitelji. Zbog obiteljskog nasilja policijski službenici u prosjeku interveniraju 17 tisuća puta godišnje, a u čak 90 posto slučajeva žrtve su žene. No i unatoč intervenciji policije, čak jedna trećina nasilnika u tri godine ponovi svoje nedjelo.

Prema službenim podacima MUP-a, prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, od 2003. godine, kada je donesen, svake je godine prijavljeno između 11 500 i 17 500 počinitelja nasilja, a broj žrtava se kreće između 14 500 i 22 200, od čega su žene žrtve u 64 do 71 slučajeva. Što se tiče nasilničkog ponašanja u obitelji, prema Kaznenom zakonu, službeni podaci policije pokazuju da je svake godine prijavljeno između 1400 i gotovo 2000 kaznenih djela, pri čemu je oštećeno između 1500 i 2100 osoba, od čega su žene žrtve u 75  do 80 posto slučajeva.

U Hrvatskoj je tako svake godine ubijeno od 22 do 45 žena, a u 20 do čak 65 posto slučajeva počinitelji su njihovi sadašnji ili bivši partneri/supruzi.

Pročitajte više