Sve je jasnije: Jandroković je nahuškao policiju na čovjeka jer ga je nazvao Njonjom

Foto: Patrik Macek/Pixsell, Sanjin Strukic/Pixsell

TONI BEROŠ, turistički radnik s Hvara kojeg je policija pozvala na razgovor jer je u kraćem telefonskom ćaskanju Njonju nazvao Njonjom, izjavio nam je da se sporna komunikacija između njega i predsjednika hrvatskog sabora dogodila 5. kolovoza, istog dana kad je Index snimio kako Njonjo nervozno reagira prema ženi koja ga je ispred kninske crkve nazvala Njonjom.

"Pogledajte sebe kako izgledate", odgovorio je Njonjo ženi ispred kninske crkve u rano popodne, oko 13 sati, po prilici.

>> VIDEO Jandroković ženi u Kninu koja ga je nazvala Njonjo: "Pogledajte kako izgledate"

Beroš je, pak, neugodni razgovor s Njonjom imao nekoliko sati kasnije.

Beroš: Kao bivši simpatizer HDZ-a Njonji sam htio čestitati Dan pobjede

"Oko četiri-četiri i pol sam pričao s njim. Najprije sam ja zvao njega. Htio sam mu čestitati Dan pobjede kao bivši simpatizer HDZ-a. On se nije javio. Onda je zvao mene i čim se javio, ja sam rekao 'dobar dan, je li to gospodin Njonjo', a on je na to mene posuo vulgarnostima, psovkama, sad ne znam više što je bilo, 'nabijem te na kurac, majmune' i tako. I poklopio telefon. Bio je jako hrabar. Ujutro je mene kontaktirala policija da se radi o kaznenoj prijavi prijetnje, članak 139. Kaznenog zakona i da moram doći u Policijsku postaju Hvar na obavijesni razgovor", govori nam Toni Beroš.

"Kako sam imao obavezu, vozio sam nekakav gliser za Brač, rekao sam da bih htio odgoditi, ako može, za prekosutra. Međutim, oni su inzistirali da to jutro dođem. I došao je policajac s autom na jedan parking u blizini moje kuće i tamo smo obavili razgovor, u autu. Taj razgovor je trajao dvije minute, policajac me pitao o tom pozivu, rekao sam mu što i vama. U prvom razgovoru rekli su da me zovu zbog prijetnji starijoj ženi iz Zagreba, a kad sam došao na razgovor, rečeno je da se radi o gospodinu Jandrokoviću", prisjeća se Beroš.

U Njonjinom uredu negiraju da je prijavio prijetnju

Naš sugovornik veli da je policiji dao imena svjedoka njegova razgovora s predsjednikom hrvatskog parlamenta. Policija ih je kontaktirala, oni su potvrdili njegove riječi i to je bilo to.

Nazvali su nas i iz Njonjina ureda, negirali da je prijavio prijetnju i uputili nas na policijsko priopćenje u kojem piše da je riječ o "standardnom sigurnosnom protokolu kad su u pitanju štićene osobe te napominjemo da štićena osoba ne može ni na koji način utjecati na sigurnosne protokole, odnosno utjecati na postupanje ili nepostupanje policije".

Policija postupanje protiv Beroša opravdava sigurnosnim protokolom

U policijskom priopćenju nadalje stoji: "Tako u skladu sa sigurnosnim procedurama koje se provode prilikom provođenja mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora, policija obavlja sigurnosni pregled svih poštanskih pošiljki koje se unose u štićene objekte i prostore, a štićene osobe dužne su prijaviti svu komunikaciju upućenu prema njima s nepoznatih brojeva telefona, nepoznatih adresa elektroničke pošte i općenito iz nepoznatih komunikacijskih izvora. Nakon što se provede prethodno navedena procedura, nadležne stručne službe poduzimaju mjere i aktivnosti iz svog djelokruga rada s ciljem utvrđivanja mogućeg ugrožavanja štićene osobe."

Hvaranina tražila policija nakon što je Jandrokovića nazvao Njonjom. Oglasio se i MUP

Njonjo nije ni mogao znati tko ga zove jer je izvrijeđao sugovornika i prekinuo poziv

Problem je što u ovom slučaju, prema Beroševim riječima, nije ni postojala mogućnost da Njonjo zna tko ga zove jer je sugovornika odmah izvrijeđao i prekinuo poziv. Drugim riječima, nije mu se prijetilo, nije ni pokušao doznati tko ga zove, nego je to za njega uradila policija.

Konačno, Berošev broj dostupan je u imeniku. Njonjo i sigurnosne službe mogli su vrlo lako i jednostavno utvrditi tko zove i zašto: Njonjo da je pitao i da nije psovao, sigurnosne službe da su pretražile telefonski imenik.

Ovako se sve pretvorilo u besmisleno maltretiranje čovjeka koji je htio istaknutom političaru čestitati nacionalni praznik i u ničim objašnjivu policijsku akciju.

Pročitajte više