RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Sve o opozivu Trumpa: Proces se odgađa do siječnja

Foto: EPA

TREĆI PUT u američkoj povijesti došlo je do opoziva predsjednika. 

Većina u američkom Zastupničkom domu Kongresa glasala je za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa pod optužbom da je zlouporabio svoje ovlasti i da je opstruirao kongresnu istragu. Povijesno glasanje provedeno je nakon cjelodnevne rasprave u kojoj su demokrati predsjednika nazvali prijetnjom američkoj demokraciji, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući da je Poncije Pilat osigurao Isusu više prava nego Zastupnički dom predsjedniku.

Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati je s 230 glasova za i 197 protiv izglasao prvu točku optužbe koja se odnosi na zloporabu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da iskopa prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uz uvjetovanje vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasalo je 229 zastupnika, a 198 ih je bilo protiv.

Pregovore o tome kada postupak opoziva dolazi do Senata mogli ste pratiti na Indexu.

22:50 Zastupnički dom provodi svoje posljednje glasanje ove godine. Glasa o Trumpovom revidiranom planu NAFTA, odnosno sporazumu između SAD-a, Meksika i Kanade.

Zastupnički dom nakon toga prestaje s radom, odgodit će do siječnja 2020. glasanje o rezoluciji kojom se imenuju voditelji postupka opoziva.

22:00 Donald Trump rekao je novinarima u Ovalnom uredu da ne "osjeća da se radi o opozivu", dodajući da se zapravo radi o prijevari.

"Ne osjećam kao da je protiv mene pokrenut postupak opoziva jer se radi o prijevari. Sve je namješteno. Napravili su užasnu stvar“, rekao je Trump novinarima. Nakon toga je kritizirao demokrate rekavši da "oni imaju malu većinu putem koje su prisilili ljude“.

Dodao je da mnogi demokrati "nisu željeli glasati na taj način."

21:40 Zastupnički dom danas će vjerojatno prestati s radom za ovu godinu i službeno otići na praznike. To znači da neće stići prije praznika glasati o rezoluciji kojom se imenuju voditelji postupka opoziva i da će slanje članaka Senatu pričekati do 6. siječnja, kada Zastupnički dom ponovo nastavlja s radom.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da rezolucija o imenovanju voditelja opoziva ovisi o izglasavanju pravila postupka. Naglasila je kako treba znati kako će izgledati suđenje prije nego što imenuje voditelje Zastupničkog doma koji će predstaviti slučaj Senatu.

21:30 Vođa senatske većine Mitch McConnell i vođa manjine Chuck Schumer otišli su u odvojenu prostoriju u kojoj razgovaraju već 20 minuta, piše CNN.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi poručila je da je samo pitanje vremena kada će poslati članke opoziva u Senat, no da ona želi da vođe senatske manjine i većine prvo postignu dogovor o pravilima suđenja, odnosno postupka opoziva u Senatu.

21:20 Demokrat koji je glasao protiv opoziva službeno postao republikanac

Donald Trump upravo je objavio da zastupnik Jeff Van Drew postaje republikanac.

Van Drew, demokrat iz New Jerseyja, jučer je prije povijesnog glasanja o opozivu sjedio s republikancima. Bio je jedan od dva demokrata koji su glasali protiv opoziva, a drugi je bio zastupnik Collin Peterson iz Minnesote.

19:30 Senat odobrio prvu od dvije mjere za slučaj blokade vlade

Dok Senat čeka da Zastupnički dom pošalje članke o opozivu, senatori su odobrili prvi od dva zakonodavna paketa za slučaj blokade vlade.

Prva mjera uključuje godišnji izdatak za proračunska sredstva za rad, zdravstvo, poljoprivredu, energiju, vodoopskrbu, unutarnju politiku, zakonodavstvo i druge vladine sektore.

Očekuje se da će Senat danas glasati o drugoj mjeri koja određuje trošak, ali još nije poznato kada će se glasanje održati.

Kada obje mjere budu usvojene, šalju se na potpis predsjedniku. Prijašnji dogovor o financiranju vlade istječe sutra u ponoć.

18:15 Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi poručila je da je samo pitanje vremena kada će poslati članke opoziva u Senat, no da ona želi da vođa senatske manjine Chuck Schumer i vođa senatske većine Mitch McConnell prvo postignu dogovor o pravilima suđenja, odnosno postupka opoziva u Senatu.

Ovako bi trebalo izgledati suđenje u Senatu:

- Schumer i McConnell sklope sporazum o pravilima postupka

- Zastupnički dom donosi rezoluciju kojom imenuje svoje voditelje postupka opoziva

- Nakon usvajanja rezolucije Zastupničkog doma članci se prosljeđuju Senatu

Pelosi je danas izjavila da će poslati članke nakon što dobije uvid u pravila postupka opoziva koja je odredio Senat jer želi sukladno tome odrediti svoje voditelje procesa.

"Kada vidimo na koji će način u Senatu biti uspostavljen postupak, znat ćemo broj potrebnih voditelja i koga ćemo točno izabrati. To sam objasnila još sinoć i to kažem i danas", rekla je Pelosi.

17:50 Američki predsjednik Donald Trump osvrnuo se na Twitteru na najavu predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi da neće odmah proslijediti članke opoziva Senatu.

"Pelosi je svjesna toga koliko je njen lažni opoziv patetičan pa ga se stoga boji predstaviti Senatu", napisao je Trump.

"Ovi što ništa ne rade su toliko loši za našu zemlju!" dodao  je.

16:50 Senator Lindsey Graham oštro je kritizirao najavu liderice Predstavničkog doma Nancy Pelosi da neće odmah proslijediti članke opoziva Senatu ako ne dobije točna pravila postupka koji se tamo treba provesti. Pelosi je pak zaprijetila ovim manevrom zbog najave republikanskih senatora da će postupak provesti što je brže moguće, bez pozivanja svjedoka, i da se neće ni truditi biti nepristrani porotnici.

"Ovo su nepoznate vode, u ustavnom smislu. Ja samo znam da je ovo bitno za budućnost ove zemlje. Ne možemo imati sustav u kojem Predstavnički dom opozove predsjednika, kaže Senatu kako da vodi suđenje, drži članke opoziva iznad glave predsjedniku do trenutka kad ih odluči pustiti", rekao je Graham novinarima.

16:40 Chuck Schumer je dodao da će se, unatoč njihovom ozbiljnom razilaženju oko daljnjeg postupka opoziva, "naći s liderom McConnellom kako bismo raspravili o pravilima" suđenja u Senatu.

"Svaki republikanski senator imat će izbor - žele li pošteno suđenje ili žele dozvoliti predsjedniku da radi što hoće", zaključio je Schumer.

16: 30 Nakon McConnella, za govornicu Senata stao je vođa demokratske manjine Chuck Schumer i prozvao McConnella i njegove republikance.

"Lider McConnell tvrdio je da je opoziv predsjednika Trumpa izglasan jer je Predstavnički dom glasao po stranačkoj liniji. Oprostite mi, ali demokratski kongresnici ne mogu biti odgovorni za kukavičluk republikanskih kongresnika i njihovu slijepu odanost predsjedniku", kazao je Schumer.

16:10 McConnell je također pokušao objasniti zašto ne misli dozvoliti pozivanje svjedoka na suđenju u Senatu.

"Prije nego što su članci uopće prošli, senatski demokratski lider otišao je na televiziju tražiti da ovo tijelo preradi domaći rad demokrata iz Kongresa za njih, da Senat dopuni traljavi rad predsjednika (obavještajnog) odbora Schiffa tako da bude uvjerljiviji nego što se sam Schiff potrudio da bude", rekao je McConnell.

15:45 Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell drži zakazani govor na temu opoziva. U njemu, očekivano, proziva demokrate i brani Trumpa.

"Demokrati su proveli najbrzopletiju, najmanje temeljitu i najnepošteniju istragu za opoziv u modernoj povijesti. Sad je njihov traljavi proces rezultirao prvim čisto stranačkim opozivom od Građanskog rata", rekao je McConnell.

"Ovaj konkretni Predstavnički dom dozvolio je da njihov stranački bijes na ovog konkretnog predsjednika stvori toksični presedan koji će odjekivati daleko u budućnosti", dodao je. 

No McConnell se i sam našao na udaru kritika demokrata nakon što je javno otkrio da surađuje s Bijelom kućom na Trumpovoj obrani od opoziva, iako kao senator mora prisegnuti da će biti nepristrani porotnik, piše CNN.

15:15 Trump je i danas nastavio nizati tvitove u kojima izražava svoju ogorčenost jučerašnjim izglasavanjem opoziva, ali i zadovoljstvo republikanskom ujedinjenošću.

"Opozvan sam sinoć bez jednog republikanskog glasa za demokrate koji ne rade ništa u nastavku najvećeg lova na vještice u američkoj povijesti. Sada stranka koja ne radi ništa želi ne raditi ništa s člancima (opoziva) i ne isporučiti ih Senatu, ali to je odlika Senata!" napisao je Trump. 

 

15:00 Trumpov sin Donald Trump Jr., koji i inače voli trolati Trumpove kritičare i protivnike na društvenim mrežama, objavio je montažu svog oca kao Djeda Mraza. "Još uvijek je vaš predsjednik. Sretan Božić", dodao je naslađujući se i insinuirajući da Trump još uvijek nije, a vjerojatno ni neće biti smijenjen.

14:30 Izglasavanje opoziva i nastavak tog postupka u Senatu je komentirao i čuveni rusko-američki šahovski velemajstor, liberalni aktivist i autor Gari Kasparov. On je prozvao republikance koji su već najavili da postupak u Senatu misle provesti u krnjem obliku, bez pozivanja svjedoka, i što brže izglasati Trumpovo oslobađanje.

"Osim ako McConnell pristane na suđenje s istim pravilima i procedurama kao Clintonov opoziv iz 1998., Kongres mu ne treba dati ništa drugo nego srednji prst", napisao je Kasparov o vođi republikanske većine u Senatu Mitchu McConnellu. 

14:10 Vođa republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin McCarthy prozvao je demokratske kongresnike jer su neki od njih počeli pljeskati i glasno slaviti kad je sinoć izglasan opoziv, za što ih je Pelosi opomenula.

"Odvratno. Demokrati su upravo počeli slaviti i pljeskati nakon prvog glasanja o opozivu. Nisu li tvrdili da je ovo tužan i tmuran trenutak?" napisao je McCarthy na Twitteru. 

13:45 Vodeći republikanci u Kongresu i Senatu također su komentirali opoziv u Predstavničkom domu umanjujući njegovu važnost.

"Članci opoziva koje je izglasao Predstavnički dom dočekat će brzu smrt u Senatu", napisao je republikanski senator i jedan od Trumpovih najodanijih branitelja u oba doma Kongresa Lindsey Graham. 

"Suprotno onome što je predsjednica Pelosi rekla danas, da predsjednik Trump nije dao demokratima drugog izbora nego da ga opozovu - 'Ekipa' i liberalna rulja nisu dali Pelosi izbora. Što to znači? Da Trump sad ima veće šanse za ponovni izbor i da je Predstavnički dom u igri 2020.", dodao je Graham aludirajući na četiri radikalno ljevičarske zastupnice manjinskog i imigrantskog porijekla predvođene mladom kongresnicom Alexandriom Ocasio-Cortez. Trump je već napadao "Ekipu" u svojim govorima, nakon čega su njegovi pristaše skandirali: "Vratite ih natrag!"

13:15 Favorit među demokratskim kandidatima za izbore Joe Biden također je komentirao Trumpov opoziv. 

"Predsjednik Trump zlouporabio je svoju moć, prekršio svoju prisegu i izdao našu naciju. Ovo je svečani trenutak za našu zemlju. Ali u Sjedinjenim Američkim Državama nitko nije iznad zakona - čak ni predsjednik", napisao je Biden na Twitteru.

Biden je, inače, uz svog sina Huntera bio meta Trumpovog vršenja pritiska na ukrajinske vlasti. Trump je tražio od Zelenskog da pokrene istragu protiv Huntera Bidena i ukrajinske tvrtke u čijem upravnom odboru je donedavno sjedio. Prema optužnici, tako je htio ocrniti Bidena i podići si izglede na izborima iduće godine. 

13:00 Bernie Sanders je na sličan način pozdravio glasanje o Trumpovom opozivu i osudio samog Trumpa. 

"Danas je tužan, ali nužan dan za američku demokraciju. Američki Predstavnički dom glasao je za opoziv Donalda Trumpa i to je bila ispravna stvar jer ne smijemo nikad zaboraviti da nijedan pojedinac u ovoj zemlji, pogotovo ne predsjednik SAD-a, nije iznad zakona, iznad ustava", rekao je Sanders u videoporuci. 

12:50 O Trumpovom opozivu sinoć su se na društvenim mrežama oglasili i vodeći demokratski kandidati za predsjednika. Prva je to učinila senatorica Elizabeth Warren. 

"Donald Trump je zloupotrijebio naše diplomatske odnose i potkopao našu nacionalnu sigurnost za vlastitu osobnu, političku korist. Glasajući za njegov opoziv, Predstavnički dom je poduzeo važan korak kako bi ga pozvao na odgovornost. Spremna sam ispuniti svoju ustavnu dužnost u Senatu", napisala je Warren na Twitteru.

12:20 Dok se u Predstavničkom domu jučer navečer održavala rasprava i nakon nje glasanje o njegovom opozivu, Trump je održavao još jedan u nizu svojih predizbornih skupova - u Battle Creeku u Michiganu.

No osim što se na skupu obrušio na žive protivnike koji su izglasali njegov opoziv, Trump se obrušio i na one pokojne. Tako je komentirao pokojnog demokratskog kongresnika Johna Dingella, koji je preminuo u veljači ove godine. Trump je aludirao da Dingell možda "gleda odozdo", dakle, iz pakla.

Osim toga, Trump je likovao i nad smrću republikanskog senatora i njegovog žestokog kritičara Johna McCaina. "Trebali smo 60 glasova i imali smo 51, a nekad smo imali problema s nekoliko njih. Srećom, sad su otišli. Otišli su na zelenije pašnjake. Ili možda ne tako zelene, ali otišli su. Jako sam sretan što su otišli", rekao je Trump opet aludirajući da je i McCain možda sad u paklu. 

11:45 Trumpov opoziv komentirao je i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji upravo održava svoju veliku godišnju konferenciju za tisak.

Ocijenio je da Senat, koji kontroliraju republikanci, vjerojatno neće smijeniti Trumpa u "nategnutoj optužbi koja dolazi nakon jednako nategnutog i propalog skandala s Rusijom". Optužbe je nazvao "izmišljenima". 

"Demokrati koji su izgubili na izborima sada pokušavaju na drugi način doći do rezultata. Prvo su iznosili optužbe vezane za Moskvu, a kada se to nije potvrdilo, onda su našli drugi povod - Ukrajinu", zaključio je Putin.

 

"Ako zaista žele pomoći Ukrajini, mogli bi im dati nešto novca", dodao je, aludirajući na 400 milijuna dolara vrijedan paket američke vojne pomoći Ukrajini koji je Trump blokirao, da bi ga pod pritiskom Kongresa na kraju poslao. >> Opširnije

Rusija je, podsjetimo, bila tema dvogodišnje istrage specijalnog američkog tužitelja Roberta Muellera, a protiv više ruskih agenata, kao i ruske tvrtka za "istraživanje interneta", podignuta je optužnica zbog uplitanja u američke predsjedničke izbore 2016.

Ipak, Mueller nije pronašao dokaze da se Trumpov predizborni stožer udružio s Rusijom u njenoj operaciji utjecanja na izbore u korist Trumpa, a na štetu Hillary Clinton. Kremlj, unatoč dokazima koje su američke službe iznijele u Muellerovom izvještaju i povezanim optužnicama, poriče ikakvo uplitanje u američke izbore. 

11:30 Jedina kongresnica koja je glasala "prisutna", odnosno suzdržano, bila je demokratkinja Tulsi Gabbard. Gabbard je inače i jedna od demokratskih kandidatkinja za predsjednika, no vrlo daleko od favorita. 

"Kuća koja je podijeljena ne može opstati. Nažalost, naša je nacija užasno podijeljena. Moj glas danas je glas za prijeko potrebno pomirenje i nadu da zajedno možemo zacijeliti našu zemlju kako bismo donijeli svijetlu budućnost za američki narod, našu zemlju i našu naciju", napisala je Gabbard na Twitteru, uz videoporuku.

11: 15 Iako je Trumpov opoziv izglasan u Predstavničkom domu, to ne znači da je smijenjen s dužnosti. 

Trump će biti smijenjen s dužnost tek ako njegov opoziv potvrdi gornji dom Kongresa - Senat. U njemu će se održati svojevrsno kvazisuđenje, u kojem će svih 100 senatora biti porota, predsjednik Vrhovnog suda John Roberts će biti sudac, a lideri Predstavničkog doma preuzet će ulogu tužiteljstva. >>Opširnije

11:00 CNN je objavio video u kojem je rezimirao tijek događaja koji je doveo do Trumpovog opoziva: od spornog telefonskog razgovora između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, preko prijave koju je anonimni zviždač, navodno zaposlenik CIA-e, podnio o tom razgovoru u skladu sa zakonom o zviždačima, pa do sinoćnjeg glasanja.

10:40 Bijela kuća je pokretanje opoziva nazvala sramotom. Uvjereni su da će Senat osloboditi Trumpa.

"Danas se u Zastupničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti naše nacije", stoji u izjavi glasnogovornice Bijele kuće Stephanie Grisham, koja je prozvala demokrate da su izglasali opoziv bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza.

10:20 Samo nekoliko trenutaka nakon što je Predstavnički dom, u kojem demokrati imaju većinu, izglasao opoziv Trumpa, predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi dala je do znanja da točke opoziva možda i neće odmah proslijediti u Senat.

To, kaže Pelosi, ovisi o tome kako Senat, u kojem Trumpovi republikanci imaju većinu, odluči voditi postupak Trumpove smjene. Demokrati su već izražavali sumnju da postupak u Senatu neće biti pravedan, a to su sugerirali i sami republikanci, tvrdeći da ne misle biti "nepristrani porotnici"

"Ne možemo imenovati menadžere dok ne vidimo kakav će proces biti u Senatu", rekla je Pelosi, referirajući se na "menadžere" koji predstavljaju donji dom Kongresa, a koji će, prema ustavnim pravilima postupka opoziva, predstaviti slučaj Senatu.

"Dosad nismo vidjeli ništa što nam se čini pravedno. No nadamo se da će biti pravedan. A kad vidimo kakva će (pravila) biti, poslat ćemo naše menadžere", zaključila je Pelosi.

10:00 Prva reakcija Trumpa. "Demokrati neradnici iskazuju svoju duboku mržnju za američkog glasača. Ovaj opoziv je ilegalan, neustavan i pristran", rekao je Trump za govornicom na skupu. "Sretan Božić." Opet je spomenuo "lov na vještice". "Nakon tri godine zlog lova na vještice, prevara i laži, demokrati u Kongresu pokušavaju poništiti glasove desetaka milijuna domoljubnih Amerikanaca. Ovo je vječni zrak srama", bjesnio je Trump.

Na kraju je istaknuo da će pobijediti i slavodobitno povikao: "Jeste li vidjeli moje brojke?"

9:30 Pogledajte trenutak opoziva Trumpa

Pročitajte više