Svečana sjednica riječkog Gradskog vijeća

NA SVEČANOJ sjednici riječkog Gradskog vijeća, održanoj u povodu Dan grada i blagdana gradskog zaštitnika svetoga Vida (15. lipnja), večeras su u HNK Ivana pl. Zajca dodijeljena javna priznanja gradske uprave.

Nagrada Grada Rijeke u 2003. za životno djelo dodijeljena je prof. dr. sc. Nikoli Stražičiću za utemeljenje pomorske geografije te doprinos afirmaciji Pomorskog fakulteta.

Godišnje nagrade Grada uručene su prof.dr.sc. Aleksandri Pejčić za razvoj kineziološke znanosti, plivaču Marku Strahiji za sportska ostvarenja, Gorskoj službi spašavanja za hrabrost u spašavanju života, dipl. knjižničarki Vereni Tibljaš za razvoj kulture djece, Metisu d.d za zaštitu okoliša, pijanistici Nini Kovačić za razvoj glazbene kulture i glumcu Zdenku Botiću za iznimna ostvarenja.

Zlatna plaketa - Grb Grada Rijeke dodijeljen je Željku Kosanoviću za 50 godina doprinosa riječkome sportu, mons. Ivoslavu Liniću za očuvanje baštine i promicanje katedrale sv. Vida, Slovenskom domu KPD Bazovica za 55 godina kulturnog amaterizma te riječkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi za razvoj zaštite od požara.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da, zbog pohoda Sv. Oca Ivana Pavla II, ovogodišnji blagdan sv. Vida ima posebno značenje.

Istaknuo je da je u temelje Rijeke utkana multikulturalnost, multietničnost i međureligijska tolerancija. Otvorenost i dobrodošlicu tog grada osjetio je i Sveti Otac, rekao je Obersnel i naglasio kako Papine riječi trebaju biti poticaj za Rijeku i njezine stanovnike.

Obersnel je rekao da će se budućnost Rijeke temeljiti na nekoliko razvojnih projekata od kojih posebno značenje ima revitalizacija riječkog prometnog pravca. Podsjetio je da će uskoro biti potpisan ugovor za 155 milijuna dolara zajma Svjetske banke za modernizaciju i prometno povezivanje luke.

Obersnel je rekao da, unatoč poteškoćama, riječka brodogradnja ima budućnost, kao i zamah razvoja riječkog Sveučilišta te izgradnja nove sveučilišne bolnice.

Gradonačelnik je posebno istaknuo kandidaturu Rijeke za domaćina Mediteranskih igara 2009. Ostvarenjem toga projekta Rijeka će postati nezaobilazno mediteransko središte, rekao je.

(Hina) hšup jn

Pročitajte više