Svećenik pedofil već godinama drži mise, krčki biskup u tome ne vidi problem

Foto: Pixsell/Drago Ljubičić

DRAGO Ljubičić, svećenik koji je 2009. godine osuđen na tri godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja rapskih ministranata, ne samo da drži mise “za obitelj i mlade” koje mu svake godine osobno odobrava krčki biskup Ivica Petanjak, već je zadnjih šest godina, otkako je 2012. godine pušten na slobodu, najvažnije katoličke blagdane proveo za oltarom krčke katedrale, otkrio je tjednik Novosti u svom novom broju. Uz to, sudjelovao je prije nekoliko godina i na misi u velološinjskoj crkvi, gdje je osamdesetih godina nekažnjeno bludničio nad djecom.

>> Fratar pedofil priznao krivnju, nazvao je to pogreškom

>> ZLOSTAVLJAO UČENICE Hvarski svećenik priznao pedofiliju, žrtvi slao pisma i molio za oprost

Nastavio s crkvenim aktivnostima

Iako je službeno umirovljen, često je uz biskupe sudjelovao i u misnim slavljima drugih župa, ređenju svećenika, plenarnim sastancima krčkoga klera, skupovima za obitelj, raznim obljetnicama, komemoracijama i hodočašćima u druge države. Dokazuju to fotografije i tekstovi na službenim stranicama Krčke i još nekoliko drugih biskupija. Pred ispunjenom katedralom, u svećeničkoj halji, Ljubičić je u više navrata nazočio misnim slavljima uvijek u društvu s prvim čovjekom biskupije, svećenicima iz lokalnih župa i maloljetnim ministrantima.

Svećenik Ljubičić, koji je završio i na odjavnoj špici filma Spotlight o novinarskom otkrivanju niza slučajeva pedofilije u Bostonu, u vrijeme njegova prikazivanja u svjetskim kinima koncelebrirao je mise u katedrali, dok su brojne njegove žrtve ostale bez ikakve odštete ili sudskoga pravorijeka.

Saznanje o ovim informacijama dolazi ni tjedan dana nakon što su splitski fratri obznanili da iz njihovih redova odlazi čovjek koji je priznao krivnju za zlostavljanje više maloljetnika, iako ga je pravosudna kazna zaobišla zbog zastare, koja se u javnosti pripisuje višegodišnjem zataškavanju u vrhu Splitsko-makarske nadbiskupije. Ljubičićev slučaj potpuna je suprotnost, pišu Novosti, ovom epilogu: pravovremeno su ga osudile svjetovne institucije nakon prijave roditelja, ali su izostale primjerene crkvene sankcije. Pravomoćno osuđeni svećenik za teška kaznena djela do danas je nastavio te crkvene aktivnosti zahvaljujući samom vrhu Krčke biskupije.

Novosti su zatražile očitovanje od Krčke biskupije, Hrvatske biskupske konferencije, papinskog nuncija i bivšeg krčkog biskupa, današnjeg kardinala Josipa Bozanića. Pitali su ih, između ostalog, je li primjereno da čovjek koji je osuđen za pedofiliju sudjeluje u misnim slavljima i hoće li nadležni pojedinci u biskupiji snositi ikakve sankcije za ovakvo postupanje. Do zaključenja teksta nitko nije odgovorio, osim što su ih iz Zagrebačke nadbiskupije uputili na Krčku biskupiju, odakle su im poklopili slušalicu čim su se predstavili i zatražili generalnog vikara Franju Velčića.

Izbjegnute kazne

No u razgovoru prije dva tjedna navedeni vikar pojasnio je novinaru Novosti kako Ljubičić zapravo obavlja oltarske dužnosti samo u staračkom domu za svećenike, a ne među djecom i drugim vjernicima.

No Velčić je, kako pišu Novosti, morao znati da Ljubičić godinama dijeli misnu svetkovinu s biskupom, kao, uostalom, i s njim osobno. Fotografije, koje je objavio ovaj tjednik, tako prikazuju Velčića i Ljubičića za oltarom u krčkoj katedrali za uskrsni tjedan 2015. godine, na Veliki četvrtak 2016. i na hodočašću u Sloveniji u travnju prošle, 2017. godine. U sva tri navrata tu je i nadležni biskup Petanjak, kojeg je papa Franjo imenovao 2015. godine.

Da će po izlasku iz zatvora nastaviti neometano obavljati svećeničke dužnosti, potvrđuje I podatak da ga je u prosincu 2011., punih pola godine prije njegova izlaska iz zatvora, biskup Valter Župan zadužio da u kolovozu 2012. održi misu “za obitelj i mlade” i da dođe na godišnji plenarni sastanak krčkog svećenstva.

Praksu uključivanja osuđenog pedofila, koji je do kraja postupka negirao krivnju, u biskupijske aktivnosti nastavio je Županov nasljednik Ivica Petanjak. Pojavljuju se zajedno na fotografijama za Bogojavljenje, Cvjetnicu, Veliki četvrtak, petak i subotu, najčešće u katedrali, sve do konca 2017.

Ljubičić je zbog zastare izbjegao kazne za zlostavljanja u Velom Lošinju osamdesetih, odnosno Novalji devedesetih godina prošloga stoljeća. Tih su kaznenih djela u vrhu Krčke biskupije bili svjesni najkasnije 2007. godine, kad je više žrtava iz Novalje i Lošinja s medijima podijelilo svoje traume. “Svi su znali još devedesetih, pa i oni”, rekao je otac jedne od novaljskih žrtava, prema čijoj je procjeni Ljubičić bludničio nad najmanje pedesetak dječaka. Njegov sin je sve do kasnih dvadesetih godina života posjećivao psihijatra i pio tablete, boreći se kroz obiteljske, prijateljske i intimne odnose s traumama koje je dobio kao dvanaestogodišnjak.

 Ljubičića će 2001. iz Novalje u Rab preseliti biskup Župan. Dvije godine nakon toga u novoj će župi početi s novim zlostavljanjima. Izvori iz Lošinja kažu da je prije nekoliko godina bio na misi s lokalnim svećenikom. “Nakon što je upozoren da je i nas dirao upravo u toj crkvi, više ga nikad nije zvao”, prepričao je izvor iz Lošinja. Sličnu reakciju Ljubičić je doživio u rodnim Poljicama gdje je, vidjevši ga za oltarom, dio vjernika napustio crkvu. “Umjesto da su ga procesuirali na vrijeme, biskupi s njime drže mise. Jedini mogući odgovor na to jest prestanak odlaska u crkvu, kao što sam ja učinio upravo zbog ovog slučaja”, rekao je na kraju sugovornik iz Novalje.

Pročitajte više