Švedska premijerka nakon 7 sati mandata dala ostavku, danas je opet izabrana

PET dana nakon što je zbog raspada koalicije sa Zelenima u roku od samo sedam sati podnijela ostavku na mjesto premijerke, 54-godišnja liderica Socijaldemokrata Magdalena Andersson ponovo je izabrana za predsjednicu švedske vlade.

Dosadašnja ministrica financija u vladi svog prethodnika Stefana Löfvena, koji je prijevremeno odstupio kako bi joj omogućio da konsolidira svoju poziciju prije redovnih izbora, dobila je povjerenje u švedskom parlamentu zahvaljujući glasovima vlastite stranke te suzdržanim glasovima zastupnika Ljevice, Stranke centra i Zelenih. Protiv su bila 173 zastupnika desnih stranaka.

U praksi to znači da će Andersson do redovnih parlamentarnih izbora u rujnu 2022. godine voditi slabu i nestabilnu socijaldemokratsku vladu, koja u parlamentu sigurno može računati samo na 100 socijaldemokratskih glasova od ukupno 349 zastupnika u Riksdagu.

Partneri međusobno posvađani

Za svaku iole važniju odluku morat će tražiti podršku svojih prešutnih i međusobno posvađanih partnera: Ljevice, Stranke centra i Zelenih. Osim toga, Andersson će vladu voditi prema proračunu desnih stranaka, koji je samo nekoliko sati nakon njenog prvog izbora za premijerku prihvaćen u parlamentu zahvaljujući glasovima Stranke centra, koja je podržala socijaldemokratsku premijerku, ali ne i socijaldemokratski proračun.  

Nova premijerka, prva žena na toj dužnosti u gotovo 150 godina švedske parlamentarne demokracije, u utorak ujutro parlamentu će predstaviti nove ministre, a službeno dužnost preuzima vjerojatno u četvrtak nakon audijencije kod švedskog kralja Carla XVI. Gustafa.

Prošle srijede Andersson je podnijela ostavku istog popodneva nakon što je u parlamentu dobila mandat za sastavljanje vlade i to kako bi prekinula ustavnopravnu nedoumicu u legitimitet svog izbora nakon što su Zeleni naprasno napustili već dogovorenu vladajuću koaliciju. Zeleni nisu željeli sudjelovati u vladi koja do novih izbora mora slijediti proračun krojen po mjeri desnice.

Pročitajte više