Svemoćna Udba: Njemačka ih traži zbog ubojstva, a Perković i Mustač svjedoče na sudu

DANAS se na splitskom Županijskom sudu našla "krema" hrvatske špijunaže. Udbaši Josip Perković i Zdravko Mustač svjedočili su protiv Bože Vukušića, tajnika počasnog Bleiburškog voda, kojem sude za otmicu SDS-ovih operativaca, pokojnog Blagoja Zelića i Petra Gudelja. Oteti su potkraj 1991. godine, tako da po sili zakona zastara nastupa koncem godine. Nezahvalan je predmet dobila u ruke sutkinja Ivona Rupić, jer se istraga drljavila punih deset godina, da bi optužnica bila dignuta u jedan dan, i to nakon što je sporost postupka kritizirao osobno predsjednik Ivo Josipović.

Što je s Vicom Vukojevićem i Jerkom Vukasom?

Perković i Mustač iznijeli su danas svoja saznanja, o kojima su već govorili ljetos u istrazi. Ukratko, doznali su da je operaciju vodio Bože Vukušić, a da je iza svega stajao Vice Vukojević. Perkoviću je to kazao načelnik SZUP-a Jerko Vukas, danas veleposlanik u Iraku, a Mustaču Zelić, i to 1998. godine u Zagrebu, tijekom postupka protiv Vinka Sindičića, koji je također svjedočio u istrazi protiv Vukušića.

Mustač je imao povjerenja u Vukasa da će služba odraditi taj slučaj otmice, pogotovo što su stigli i službeni dopisi koji su potvrđivali Vukušićevu umiješanost, a sa svime je bio upoznat i Joža Manolić, šef Ureda za zaštitu ustavnog poretka, još jedan od zvučnih svjedoka u ovom postupku. Mustač je kasnije doznao da je i Vukas bio u sve umiješan.

Đurekovićevo ubojstvo u zastari

Bilo kako bilo, na optuženičkoj klupi našao se samo Vukušić. On i branitelj Vinko Ljubičić uvjereni su da je cijeli postupak namjestio Perković kako bi se Vukušiću osvetio zbog prijave za ubojstvo Stjepana Đurekovića u Njemačkoj, koja je rezultirala međunarodnom tjeralicom protiv bivšeg šefa hrvatskih špijuna. Perković je to odbacio kao besmislicu. Kaže da nije vidovit da bi 1991. mogao znati što će se dogoditi 2004. godine, kad je prijava podnesena. 

Njemačka zbog Đurekovića traži i Mustača. Premda je tjeralica međunarodna, Hrvatska ne izručuje svoje državljane pa se negdašnji Udbaši mogu bez straha pojavljivati pred hrvatskim sudovima. Sve i da se Hrvatskoj ustupi kazneni progon ne bi bilo konkretnih rezultata. Đureković je ubijen prije 28 godina tako da je i tu nastupila zastara. Hrvatskoj Udbi nitko ništa ne može.

Inače, pitanje njemačke tjeralice često se postavljalo tijekom suđenja. Toliko da je Perković zaprijetio i napuštanjem sudnice. Nijemcima je, inače, poslao ispričnicu da ne može doći zbog teškog zdravstvenog stanja.

Pročitajte više