Sven Alkalaj: Nisam od Sanadera tražio putovnicu

BOSANSKOHERCEGOVAČKI ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj u posljednje je vrijeme metom kritika tamošnjih medija, koji ga optužuju da je od hrvatskog premijera Ive Sanadera zatražio hrvatsko državljanstvo. Alkalaj navedene optužbe negira.

U razgovoru za Dnevni Avaz Alkalaj je kazao kako je hrvatsku putovnicu imao i prije nego je postao bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova, a na upit o tome može li mu hrvatska putovnica donijeti probleme u obavljanju ministarske dužnosti, Alkalaj odgovara kako je uobičajeno da šefovi diplomacije jedne države imaju i putovnicu susjedne države, te dodaje kako je bilo slučaja i da se predsjednici država nađu u takvoj situaciji.

"U BiH veliki broj građana i drugih političara i ministara ima putovnice drugih država. Ne vidim u tome problem", kazao je Alkalaj.

"Sve ono što je navedeno u nekim medijima potpune su insinuacije i nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Sa Sanaderom nikada nisam razgovarao o putovnici i o tome nije bilo govora niti se spominjalo u razgovorima", dodao je.

Alkalaj također kaže kako njegova Stranka za BiH podržava dvojna državljanstva, te da želi da "svi bosanskohercegovački državljani koji se nalaze izvan granica BiH imaju pravo zadržati državljanstvo i nakon isteka deset godina roka koji je dao visoki predstavnik, i to do 2013. godine".

Alkalaj odbacuje i medijske navode kako očekuje i američku putovnicu.

Foto: Dnevni Avaz

Pročitajte više