Sveti Andrija, zaštitnik progonjenih hadezeovaca

BRANIO je Miomira Žužula od optužbi za korupciju, Berislava Rončevića od povjerenstva za aferu kamioni, Većeslava Bergmana od istrage o porijeklu milijunske imovine, Ivana Mravka od medijskih napada zbog pronevjera u HEP-u. Hoće li sveti Andrija Hebrang, zaštitnik progonjenih HDZ-ovaca, uskoro ustati i u zaštitu Ive Sanadera od sve glasnijih tvrdnji kako je upravo on povezan s aferom u Podravci, s veleposlaničkim pronevjerama Nevena Jurice, s fiktivnim zapošljavanjem Rade Buljubašića u HEP-u?

Zašto šuti o Sanaderu?

Koliko god sveti Andrija bio gorljiv u obrani ubogih HDZ-ovaca koji se poput žrtvenih jaganjaca bacaju u ralje pravosuđa i medija, toliko je šutljiv kad treba oprati ukaljano ime bivšeg premijera i stranačkog šefa. Zadnje što je rekao u vezi sa Sanaderom bilo je: "Nikad ne bih ostavio Hrvatsku osim u slučaju više sile, bolesti ili smrti". Tko zna, možda nam se posreći pa uskoro dođe trenutak kad će njegova svetačka ruka pomaziti i onoga tko je odgovoran za sve ove afere. Zasad se Hebrang - sasvim netipično - suzdržava.

"Odličan posao s kamionima"

Zato barem ostali progonjeni stranački griješnici mogu računati na pomazanje svetog Andrije. "Žužula nismo spasili, ali Rončevića moramo", govorio je Hebrang na saborskom Istražnom povjerenstvu povodom afere kamioni. U saborskom povjerenstvu koje je na kraju farse - silom HDZ-ove većine - amnestiralo bivšeg ministra obrane, Hebrang je apelirao i da se ispita "postoji li kaznena odgovornost onih što su proteklih godina iznosili neistine i klevete na račun Rončevića", ciljajući pritom i na samog predsjednika Mesića. Kad je protiv Rončevića ipak podignuta kaznena prijava, Hebrang najednom mijenja priču, povlači argumente i dopušta da se Rončevića ipak procesuira za onaj, kako ga je onomad nazvao, "odličan posao s kamionima".

Ovih dana, pak, sveti Andrija okrenuo se obrani svog prijatelja Većeslava Bergmana, bivšeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Njega je Darko Milinović smijenio čim je kročio u Ministarstvo zdravstva, a neposredno nakon toga u medije je izbila priča o tome kako USKOK istražuje Bergmanovu imovinu. Na tome je na kraju i ostalo, ali Hebrang je sada bijesan što je stranka teško bolesnom Bergmanu "okrenula leđa". I ne želi da se ista greška napravi i u najnovijem slučaju Ivana Mravka, predsjednika Uprave HEP-a.

Uskoro će Središnjica krenuti s dilanjem medaljona s likom svetog Andrije

Pa ako već o sudu Partije ovisi koji će stranački jaganjac biti žrtvovan, onda svaki od njih može računati da će prije toga dobiti posljednju pomast od svetog Andrije. Tko zna, možda će se po stranačkim ograncima (i posebice javnim poduzećima) krenuti s dilanjem prigodnih medaljona s likom stranačkog sveca Andrije. Poljubi ga i ponadaj se da te neće baciti lavovima.

I što će biti ako Hebrang zasjedne na Pantovčak?

I zamislimo sad da takav čovjek postane predsjednik Republike? Mogli bismo slobodno arhivirati - i čupati ih odatle s prekomjernom dozom nostalgije - ofucane Mesićeve poštapalice kako "treba pustiti institucije da rade svoj posao". One sada možda zvuče potrošeno, ali ako bi se Hebrang opasao predsjedničkom lentom, promptno bi dobile težinu jedne od Božjih zapovjedi. Ili makar težinu kamenja na kojima su uklesane.

Branio je čak i ražalovanog HDZ-ovca Glavaša

Sveti Andrija s Pantovčaka zagrmio bi u zaštitu stranačkih bandita, kad god bi netko od njih zaglavio na medijskoj naslovnici, u istražnom povjerenstvu, pred sudom Partije, u pritvoru, u izbjeglištvu od Hercegovine do Djevičanskih otoka. Eto, nije li baš ovih dana ustao u obranu čak i ražalovanog HDZ-ovca Branimira Glavaša, obranivši njegovo pravo da kao saborski zastupnik, nepravomoćno osuđeni ratni zločinac i bjegunac od hrvatskog pravosuđa prima saborsku plaću plus povlastice?

I tako, vraćamo se polako na Sanadera, baš kao da nas nikad nije napustio. Dok se čisti - ili barem pokušava čistiti - sva politička prljavrština koju je ostavio u oblaku prašine iza svog galopirajućeg bijega, kad padaju njegovi ljudi i zbog njegovih grijeha ispaštaju njegovi prijatelji, Hebrangu ne pada na pamet spomenuti Sanadera.

Kad će dr. Ivo zatrebati pomazanje svetog Andrije?

Ako već brani Sanaderove ljude, nije li red da barem spomene kako nisu oni krivi što su radili po nalogu, želji ili uz odobrenje šefa stranke? Pa nije se Rade Buljubašić sam fiktivno zaposlio. Nije Srđan Mladinić sam uzeo višemilijunski kredit. Niti je Ivan Mravak sam arčio milijune u HEP-u. Valjda su pitali onoga koga se moralo za sve pitati. Onoga koji će, ako bude sreće i veselja, jednoga dana zatrebati pomazanje svetog Andrije.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više