Sveti Otac će okruniti kip aljmaške Gospe

ZA SVOJEGA pohoda Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji Sveti će Otac 7. lipnja na središnjem euharistijskom slavlju u Športskoj zračnoj luci kod Osijeka, blagosloviti i okruniti kip aljmaške Gospe od Utočišta, koji će biti izložen na liturgijskom prostoru.

"Najljepši dar koji smo mogli dobiti za završetak Gospine crkve, nakon tri stoljeća štovanja Gospe u našem svetištu, Papin je blagoslov i krunjenje njezina kipa", izjavio je aljmaški župnik i upravitelj svetišta Ante Markić.

Gospin se kip, koji tri stoljeća privlači hodočasnike iz Slavonije i Baranje, ali i cijele Hrvatske, pa i svijeta, sada nalazi u privremenoj kapelici izgrađenoj do srušene crkve i cijelo ga vrijeme od povratka prognanika u Aljmaš pohode brojni hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske.

Kip Gospe od Utočišta spašen je uoči Svih svetih 1992. Bio je smješten u aljmaškoj crkvi Gospe od Utočišta, izgrađenoj 1704., koja je do temelja srušena u velikosrpskoj agresiji.

Spašeni Gospin kip nalazio se u progonstvu zajedno s Aljmašanima, Daljcima, Erdučanima u Domu svetoga Vinka u Osijeku i zajedno s prognanicima vratio se 1. kolovoza 1998., rekao je aljmaški župnik.

Gradnja nove crkve, koja je počela prošle godine, dobro napreduje i prva će faza biti završena u svibnju, a onda još treba izgraditi ispovjedaonicu na otvorenome i urediti okoliš, naveo je župnik Markić.

Izgradnju crkve iznosom od pet milijuna kuna financiraju Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva, Đakovačko i srijemska biskupija i Osječko-baranjska županija. Izvođač je radova osječka "Gradnja", po idejnom rješenju zagrebačkih arhitekata Maje Furlan Zimmermann, Ive Gajšak i Mirka Buvinića.

Aljmaš je jedno od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta. Prvi pisani izvori govore da je još 1332. tamo bila katolička župa u kojoj se štovala Blažena Djevica Marija.

Po legendi, prvi je Gospin kip, umotan u bijelo platno, Dunavom došao do Aljmaša iz baranjskog mjesta Luga jer su ga isusovci tako htjeli spasiti od kalvina. Današnji kip, koji će blagosloviti i okruniti Papa, dao je u Beču napraviti biskup Josip Juraj Strossmayer te ga je poklonio Aljmašanima 1857. godine.

Pročitajte više