U Đakovu pripreme za najavljeni Papin posjet

U POVODU najavljenog trećeg pohoda Hrvatskoj pape Ivana Pavla II., kada će Sveti Otac 7. lipnja, nakon predvođenja svečanog euharistijskog slavlja u sportskoj Zračnoj luci Čepin pokraj Osijeka posjetiti i Đakovo, počele su pripreme za što ugodniji Papin boravak u đakovačkom Biskupskom dvoru, rezidencijalnom zdanju đakovačkih i srijemskih biskupa.

Do 15. svibnja bit će obnovljeno pročelje Biskupskog dvora, prostor Biskupskog ordinarijata, pojedini dijelovi južnoga krila te kasnobarokne jednokatnice u koju će, zbog otežanog Papina kretanja, biti ugrađeno i dizalo.

Obnoviteljski zahvati, s obzirom na umjetničku vrijednost zdanja i činjenicu da se želi sačuvati izvornost pojedinih detalja u Biskupskom dvoru, odvijaju se pod nadzorom stručnjaka Restauratorskog zavoda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po riječima biskupskog ekonoma i člana Crkvenog odbora za Papin posjet msgr. Stjepana Karalića, u sklopu obnove povisit će se i dvoja ulazna vrata u Biskupski dvor kako bi kroz njih mogao proći papamobil kojim će se dovesti Sveti Otac, izvijestio je biskupski ekonom i član Crkvenog odbora za Papin posjet msgr. Stjepan Karalić.

Vrijednost detaljne obnove dijelova Biskupskog dvora u Đakovu približno iznosi pet milijuna kuna, od čega je Ministarstvo kulture samo za obnovu pročelja izdvojilo više od milijun kuna. Uz vlastita sredstva, Đakovačka i srijemska biskupija očekuje da obnovu Biskupskog dvora novčano pomognu i grad Đakovo te Osječko-baranjska županija.

´Posjet Svetoga Oca Đakovu privatnog je karaktera, dok je službeni dio vezan uz Papino predvođenje svečanog euharistijskog slavlja u blizini Osijeka. U Đakovu će se Papa sastati s đakovačkim i srijemskim biskupom msgr. Marinom Srakićem, obići Biskupski dvor, a nakon toga i katedralu gdje će se susresti sa svećenicima, časnim sestrama i bogoslovima´, kazao je msgr. Karalić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara