Svetkovina Svih Svetih i Dušni dan tradicionalno spomen na mrtve

Svetkovina Svih svetih i Dušni dan tradicionalno su spomen na mrtve, u prigodi kojih se diljem Hrvatske obilaze grobovi najmilijih, kite se cvijećem i vijencima i pale svijeće.

Na blagdan Svih svetih, 1. studenoga, slavit će se mise u crkvama te na Dušni dan, 2. studenoga, na grobljima u spomen na mrtve koje će predvoditi župnici, biskupi i nadbiskupi.

Prognostičari najavljuju da će za Sve svete i Dušni dan u Hrvatskoj biti oblačno, ali uglavnom suho, u unutrašnjosti ujutro magla, a na Jadranu jugo.

Još u četvrtom stoljeću u Antiohiji slavio se blagdan Svih svetih mučenika, na prvu nedjelju po Duhovima. U četvrtom stoljeću taj se blagdan uvodi i u Rimu. Papi Bonifaciju IV. dao je 609. prenijeti kosti kršćanskih mučenika iz katakombi i pokopati ih u rimski Pantheon, koji je posvetio u crkvu Svih svetih mučenika.

Papa Grgur IV. godine 835. odredio je, s obzirom na to da su bila dva nadnevka, da se taj dan obilježava 1. studenoga. Spomen-dan mrtvih počeo se obilježavati početkom 11. stoljeća i brzo se proširio među narodima.

Za Sve svete i Dušni dan posebice se kite glavni križevi na grobljima diljem Hrvatske jer oni podsjećaju na one kojima se ne znaju grobovi, a pamtimo ih po dobrom, plemenitom i lijepom što su učinili.

U Hrvatskoj još ima mnogo civila i hrvatskih vojnika koji su nestali u Domovinskom ratu i o kojima se ništa ne zna.

Pronalazak nestalih i zatočenih vrlo je težak i bolan za obitelji i žrtve rata, ističe pukovnik Ivan Gruić, koji je na čelu Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Napominje da su obitelji hrvatskih stradalnika i žrtava rata strpljive i ponosne, a godinama dostojanstveno i u tuzi iščekuju vijesti ili povratak svojih najbližih.

"Upravo na njih mislimo i pokušajmo ih u ove dane što više razumjeti", kaže Gruić.

U ovom trenutku u Hrvatskoj se još 1184 osobe vode kao nestale. Do sada je pronađeno 3497 osoba, a identificirano 2911, rekao je Gruić, dodajući da je tim obiteljima barem malo lakše jer znaju za grobove najdražih.

Pročitajte više