Švicarski znanstvenici razvili nove testove za alkohol

NOVI testovi za provjeru konzumiranja alkohola koje su razvili švicarski znanstvenici bit će mnogo učinkovitiji od dosadašnjih, piše New Scientist.

Nove će testove najvjerojatnije najprije početi koristiti liječnici, kako bi nadzirali pacijente koji su skloni alkoholu, ali testovi bi uskoro mogli zainteresirati i poslodavce, osiguravateljske tvrtke, forenzičare i zrakoplovne tvrtke te policiju, jer će se njima moći dokazati koliko je sati ili čak dana prije nekoga događaja osoba konzumirala alkohol.

Novi će testovi pružiti cjelovitu sliku o nečijim navikama povezanim s alkoholom, smatra Friedrich Wurst sa Sveučilišta Basel u Švicarskoj, voditelj međunarodnih timova koji provjeravaju nove načine testiranja.

Sam alkohol isparava iz tijela nekoliko sati nakon konzumiranja. Nakon toga postoji cijeli niz načina utvđivanja je li netko pio, a gotovo svi počivaju na razini enzima jetre u krvi. Budući da drugi toksini, a i trudnoća, mogu izazvati slične promjene u sastavu krvi, nijedan od tih testova nije pouzdan.

No, razni su znanstveni timovi u proteklih desetak godina proučili spojeve koji nastaju razgradnjom alkohola, a jedan od tih indikatora je etil glukuronid (EtG, koji se nakuplja u krvi proporcionalno smanjivanju količine alkohola.

"Etil glukuronid i nepostojanje samoga alkohola dokaz je stanja koje slijedi opijanju", smatra Friedrich Wurst. EtG se u urinu zadržava čak i do pet dana i nedvojbeno dokazuje da je osoba u tome vremenskome razdoblju konzumirala alkohol.

Test koji se oslanja na fosfatidil etanol (Peth) omogućuje otkrivanje osoba koje su u posljednja tri tjedna prije testiranja pile više od tri piva dnevno ili odgovarajuću količinu druge vrste alkohola. Razine etilnih estera masnih kiselina u kosi (FAEE) omogućuju otkrivanje osoba koje piju u duljem vremenskom razdoblju.

Wurst i njegov tim dokazali su, na uzorku od 40 osoba, među kojima su neki pili stalno, a neki nikada, da etilni esteri masnih kiselina omogućuju razlikovanje osoba koje piju malo od onih koji su ovisni o alkoholu.

Znanstvenici se nadaju da će ovi načini testiranja pomoći i pri istraživanju utjecaja alkohola na plod za vrijeme trudnoće.

(Hina) xrug ydgk

Pročitajte više