SVILANOVIĆ O KOSOVU

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović izjavio je u petak rano ujutro, nakon završetka sjednice Vijeća sigurnosti UNa u New Yorku, da su NATO i UN, nakon noćašnje sjednice Vijeća sigurnosti UNa, dali jasna obećanja da će "međunarodno prisustvo na Kosovu biti povećano i da neće biti smanjivano".

"Prvi zadatak tih trupa bit će da pokušaju Srbe...obraniti od nasrtaja Albanaca, koji su očito organizirani i motivirani etničkim čišćenjem", kazao je Svilanović Radiju B9. On je ocijenio da su događanja na Kosovu pokušaj da se "potpuno otjeraju Srbi s Kosova i da se onda u jednoj potpuno drugačijoj situaciji razgovara i o standardima i o statusu".

Prvi je zadatak, kazao je ministar Svilanović, zaustavljanje nasilja "u okviru nove teritorijalne organizacije Kosova, u okviru decentralizacije, da budu nađeni mehanizmi koji će Srbima omogućiti život na Kosovu", a tek potom je moguć dijalog.

"Ovo što se iz dosadašnjih kontakata može izvući kao poruka, jest da SAD neće dopustiti etničko čišćenje i ja sam tu da tražim jamstva za takav američki stav. U pitanju je pokušaj potpunog čišćenja Kosova od Srba. Mi hoćemo to spriječiti, da bismo uopće mogli govoriti o nekoj drugoj politici na Kosovu", kazao je Svilanović, koji je prošle noći bio nazočan sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku.

(Hina) xttag ysb

Pročitajte više