Svjetske agencije o rušenju spomenika Titu

SVJETSKE tiskovne agencije u ponedjeljak su, pozivajući se na hrvatske medije, prenijele vijest o rušenju spomenika Josipa Broza Tita u Kumrovcu.

Agencija Reuters prenosi vijesti Hine i HRT-a o rušenju Augustinčićevog spomenika Titu u Kumrovcu te podsjeća da je Tito nakon Drugog svjetskog rata stvorio Jugoslaviju kojom je čvrstom rukom vladao do svoje smrti.

Nakon što je Hrvatska ostvarila neovisnost počela se preispitivati njegova povijesna uloga te rasvjetljavati zločini koja je počinila jugoslavenska tajna policija a Titova je popularnost opadala, piše Reuters.

Njemačka tiskovna agencija DPA izvijestila je rušenju spomenika Josipa Brozu Tita prenijevši izjavu jednog stanovnika Kumrovca za Hrvatsku radioteleviziju koji je ovo podmetanje eksploziva nazvao "terorističkom činom".

Agencija AFP, među ostalim, navodi da je hrvatska vlada rušenje spomenika nazvala "činom vandalizma" i od policije zatražila da učini sve kako bi identificirala i uhitila počinitelja ovog djela.

Ovaj se incident dogodio nakon što su hrvatske vlasti poduzele oštre mjere protiv simpatizera režima hrvatskih ustaša, saveznika nacista u Drugom svjetskom ratu, i naložila uklanjanje ustaških simbola na više mjesta u zemlji, napominje agencija. AFP podsjeća i na nedavno ispitivanje javnog mišljenja u Hrvatskoj u kojoj je većina ispitanih Tita ocijenila najvažnijom osobom u povijesti zemlje.

Slovenska agencija STA također izvješćuje da je u eksploziji oštećen Titov spomenik u Kumrovcu te navodi da je hrvatska Vlada najoštrije osudila ovaj vandalski čin.

Foto: FAH

Pročitajte više