Svjetski čelnici obećali pomoć zemljama južne Azije

Jednodnevni summit svjetskih čelnika u Džakarti, posvećen zemljama južne Azije koje je 26. prosinca zadesila prirodna katastrofa i odnijela 150.000 života, završen je u četvrtak usvajanjem deklaracije kojom su sudionici čvrsto obećali da će pomoći u obnovi razorenih i opustošenih područja i uspostavi sustava za obavješćivanje.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je zemlje da što hitnije upute milijarde dolara obećane pomoći jer bi od bolesti, ako se zakasni u pomoći, moglo umrijeti još 150.000 ljudi, čime bi se broj žrtava od posljedica potresa i tsunamija udvostručio.

"Ovo razaranje bez presedana traži globalni odgovor bez presedana, na način da se nacionalnim vladama pomogne u saniranju posljedica katastrofe", kaže se u deklaraciji u kojoj se upozorava da bi proces pomoći i obnove mogao potrajati cijelo desetljeće.

"Nestale su cijele zajednice, milijuni u Aziji i Africi, pa čak i u udaljenijim zemljama, trpe nezamislivu traumu i psihološke rane kojima će trebati puno vremena da bi zacijelile", dodao je Annan. Prema njegovim riječima, broj poginulih u Aziji i Africi će navjerojatnije prijeći 150.000 ali se točan broj nikada neće utvrditi.

Što se tiče sustava za obavješćivanje, svjetski vođe su jednoglasni da bi se taj sustav hitno trebao uspostaviti za područje Indijskog oceana, po uzoru na sustav za obavješćivanje koji postoji za područje Tihog oceana.

Do sada su brojne zemlje obećale pomoć od četiri milijarde dolara i slanje ekipa liječnika i ostalih stručnjaka, no postoji bojazan da se dobar dio pomoći neće materijalizirati. Annan je od međunarodne zajednice zatražio da UN-u uputi 1,7 milijardi dolara, uključujući 997 milijuna dolara za žurnu pomoć.

Prije godinu dana, kada je u razornom potresu u Bamu poginulo 26.000 ljudi, svjetska je zajednica obećala milijardu dolara pomoći. Iran je, međutim, objavio da je nakon svih obećanja stiglo tek 17,5 milijuna dolara.

U završnom poglavlju deklaracije zemlje izražavaju uvjerenje da će "zajedničkim naporima, vođeni osjećajem suosjećanja, žrtve i ustrajnosti, zajednički uspjeti u nadvladavanju katastrofe".

(Hina) xvk ydj

Pročitajte više