Svjetski i europski čelnici izražavaju sućut i obećavaju pomoć Turskoj i Siriji

Foto: EPA

SVJETSKI čelnici komentiraju snažan potres koji je pogodio Tursku i Siriju, gdje bi mogle biti i tisuće mrtvih ljudi.

Turska agencija za upravljanje katastrofama i hitnim slučajevima (AFAD) pozvala je međunarodnu zajednicu u pomoć.

Nizozemska šalje tim za potragu i spašavanje u Tursku

Nizozemska će poslati tim za potragu i spašavanje u Tursku kako bi pomogla u odgovoru na potres koji je ostavio stotine mrtvih, rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra.

"Ovaj tim uključuje policijsko i vojno osoblje, djelatnike prve pomoći i vatrogasce.

Šokiran sam vijestima o razornom potresu u Turskoj i Siriji. Naše su misli sa žrtvama, njihovim obiteljima i brojnim ozlijeđenim Turcima i Sirijcima", napisao  je Hoekstra na Twitteru.

Zelenski: Stojimo uz Tursku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je sućut žrtvama i ponudio pomoć. "Stojimo uz narod Turske u ovom teškom trenutku. Spremni smo pružiti potrebnu pomoć za prevladavanje posljedica katastrofe", napisao je Zelenski na Twitteru.

"Indija se solidalizira s narodom Turske"

Na Twitteru je indijski premijer Narendra Modi napisao da je potresen žrtvama i oštećenjem imovine u potresu.

"Indija se solidalizira s narodom Turske i spremna je ponuditi svu moguću pomoć u suočavanju s ovom tragedijom", napisao je.

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif izrazio je sućut građanima Turske i Sirije u nizu tvitova.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog tvitao je: "Država Izrael uvijek je spremna pomoći na svaki mogući način. Naša su srca s ožalošćenim obiteljima i turskim narodom u ovom bolnom trenutku."

"Amerika spremna pružiti svu potrebnu pomoć"

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su Sjedinjene Države duboko zabrinute zbog razaranja u Siriji i Turskoj.

"Bio sam u kontaktu s turskim dužnosnicima kako bih prenio da smo spremni pružiti svu potrebnu pomoć. Nastavit ćemo pomno pratiti situaciju u koordinaciji s Turskom", napisao je Sullivan na Twitteru.

"Spremni smo pomoći"

Britanski premijer Rishi Sunak ponovio je raniju poruku ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja da je Velika Britanija spremna ponuditi pomoć nakon potresa koji je ubio više od 600 ljudi u Turskoj i Siriji.

"Moje misli su jutros s ljudima Turske i Sirije, posebno s onima koji su prvi reagirali tako hrabro kako bi spasili one koji su zarobljeni u potresu. UK je spreman pomoći koliko god može", napisao je Sunak.

 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je NATO solidaran s Turskom.

 

"Puna solidarnost s našim saveznikom nakon ovog užasnog potresa. U kontaktu sam s predsjednikom @RTErdogan i ministrom vanjskih poslova @MevlutCavusoglu, a #NATO saveznici sada mobiliziraju podršku", napisao je na Twitteru.

Prvi diplomat Europske unije Josep Borrell rekao je da je EU spremna pomoći.

"Razoran potres jutros je potresao Tursku i Siriju, odnijevši stotine života i ozlijedivši mnogo više. Naše misli su s narodom Turske i Sirije. EU je spremna pomoći", rekao je Borrell.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također je uputio sućut žrtvama katastrofe.

"Duboko sam ožalošćen što jutros čujem za razorni potres koji je pogodio dijelove Turske i Sirije. Moja najdublja sućut mnogim obiteljima koje su izgubile živote i želim brz oporavak ozlijeđenima. EU je u potpunosti solidaran s vama", napisao je na Twitteru .

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je potpora iz Europe već na putu.

"Potpuno smo solidarni s narodom Turske i Sirije nakon smrtonosnog potresa. Tugujemo s obiteljima žrtava. Potpora Europe već je na putu i spremni smo nastaviti pomagati na bilo koji način", napisala je na Twitteru.

Pročitajte više