Svrgnuti honduraški predsjednik Manuel Zelaya u tajnosti se vratio u Honduras

MANUEL ZELAYA, svrgnuti honduraški predsjednik potajno se vratio u Honduras. Nakon što je krajem lipnja smijenjen s vlasti nakon državnog udara, bivši predsjednik se u tajnosti vratio u Honduras. Honduraška vlada zanijekala je povratak Zelaye u zemlju iako je brazilsko veleposlanstvo dalo drugačiju izjavu.

Vijest o njegovu iznenadnu povratku objavljena je dan nakon njegova 57. rođendana i to 48 sati prije sjednice Opće skupštine UN-a u New Yorku na kojoj će održati govor, prenosi Associated Press. Tajnica honduraškog veleposlanstva izjavila je kako se u ponedjeljak ujutro Zelaya nalazio u prostorijama UN-a u Teguciagalpi, ispred kojih se okupilo više stotina njegovih pristaša. Glasnogovornica svjetske organizacije ubrzo potom je zanijekala tu informaciju.

Predsjednik Kostarike Oscar Arias krajem srpnja je pokušao nagovoriti Roberta Michelettija da preda vlast Manuelu Zelayi u okviru vlade nacionalnog jedinstva, ali Micheletti ga je odbio. Zelaya je već dva puta pokušao ući u zemlju nakon nasilnog svrgavanja s vlasti prije nešto manje od tri mjeseca. Nova vlada je potvrdila kako će se predsjednički izbori održati 29. studenog premda je većina stranih država najavila kako neće priznati rezultate glasovanja.

Pročitajte više