T. Tadić: Proglašenje epikontinentalnog pojasa pravna je besmislica

DOPREDSJEDNIK HSP-a Tonči Tadić istaknuo je u Rijeci da je proglašenje slovenskog epikontinentalnog pojasa "međunarodna pravna besmislica" jer da taj pojas od zemlja bivše Jugoslavije mogu imati samo Hrvatska i Crna Gora.

Slovenska Vlada jučer je u hitnu parlamentarnu proceduru poslala zakonski prijedlog o proglašenju ekološke zone i epikontinentalnog pojasa, a hrvatska Vlada je tu odluku odbacila.

Tadić je na konferenciji za novinare rekao da se epikontinetalni pojas odnosi na morsko dno ispred teritorijalnih voda neke zemlje koje graniče s međunarodnim vodama. Na Jadranu su to, podsjetio je, samo Hrvatska, Crna Gora, Italija i Albanija. Tadić je kazao da se, uz to, epikontinentalni pojas ne proglašava, nego da ga zemlja ima ili nema.

Ako Slovenija donese zakon o proglašenju svog epikontinetalnog pojasa, Hrvatska mora Sloveniju tužiti Međunarodnom sudu pravde ili Međunarodnom sudu za pravo mora, rekao je Tadić, ističući da bi su se u tom slučaju radilo o aneksiji hrvatskog teritorija.

Predsjednik kluba zastupnika HSP-a u Hrvatskom saboru Miroslav Rožić je, govoreći o slučaju Liburnia Riviera Hotela (LRH), ustvrdio da je taj slučaj potvrda neučinkovitosti kuponske privatizacije preko bivših privatizacijskih investicijskih fondova.

Kazao je da je upitan način na koji je nastao dug države prema tim PIF-ovima, kasnijim holdinzima. Predsjednici uprava tih PIF-ova kasnije su postali vlasnici holdinga te se nekoliko desetina ljudi na taj način enormno obogatilo, rekao je Rožić, ocijenivši da je Miroslav Kutle prema tim ljudima "kandidat za pokretanje postupka beatifikacije".

Rožić je dodao da je Nadzorni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju, čiji je on član, od siječnja 2004. do danas imao samo jednu sjednicu na kojoj je izabran predsjednik NO Šime Prtenjača.

Izjavio je da Prtenjača nije bio ni na toj sjednici te da nije zatim sazvao ni jednu, pa čak ni u ovoj situaciji oko LRH.

Adlešić: Vlada treba odbiti političko nadmudrivanje sa Slovenijom

Potpredsjednica Hrvatske socijalno-liberalne stranke Đurđa Adlešić ustvrdila je da hrvatska Vlada mora odbiti političko pregovaranje i nadmudrivanje sa Slovenijom te jasno i čvrsto dati do znanja da se spor o granici na moru treba rješavati isključivo na osnovi Konvencije UN-a o pravu mora.

"Treba pokazati tko je onaj tko želi rješenje na osnovi međunarodnog prava, a tko političko nadmudrivanje", rekla je Adlešić na konferenciji za novinare i dodala kako joj je logično da Slovenija zna da nema prava proglasiti epikontinentalni pojas i ekološku zonu, ali da, kako je dodala, tom predstavom zapravo ojačava svoju poziciju pred međunarodnu arbitražu.

"Nikakvih političkih, a naročito ne teritorijalnih ustupaka ne smije biti samo zato što nam je potrebna potpora Slovenije kod prijema u Europsku uniju", ustvrdila je Adlešić i ocijenila da hrvatska Vlada ovaj put pokazuje oštrinu i ozbiljnost u pregovorima jer je odmah odlučila obavijestiti i međunarodne institucije o sporu koji je nastao.


"Držim da je sad vrijeme da Hrvatska proglasi gospodarski pojas, za mlakost više nema mjesta u vanjskoj politici", zaključila je Adlešić.

"Tražimo jasan i energičan odgovor i odlučnost Vlade i premijera u pitanju rješavanja granica, a ne mlako rješenje kao što je to učinila bivša Vlada koja je pogriješila kod raspuštanja stručne Komisije za granice", rekla je i pozvala aktualnu Vladu da umjesto činovničke, ponovno uspostavi stručnu Komisiju za granice.

Izvijestila je da je s tim u vezi i jučer i danas razgovarala s premijerom Ivom Sanaderom, u ime HSLS-a koji podržava njegovu Vladu, kao i da je premijer najavio da će u roku desetak dana održati sastanak s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi svi bili upoznati s mjerama koje Vlada poduzima. "Kad se radi o hrvatskom teritoriju onda nema pozicije i opozicije", naglasila je Adlešić.

Ustvrdila je da će se time izbjeći i mogućnost da međunarodne sporove rješavaju lokalne ili interesne zajednice. Pritom je podsjetila na vrijeme kada su, kako je rekla, ribari vrlo uspješno vodili vanjsku politiku umjesto ministra vanjskih poslova.

Izrazila je žaljenje što neke novine u europskim zemljama govore o novim sukobima na Balkanu i napomenula da se tu ne radi ni o kakvim sukobima već o teritoriju RH.

Najavila je da će HSLS po pitanju granica najesen organizirati nekoliko okruglih stolova.

Roce: Država treba biti odlučnija u rješavanju granice sa Slovenijom

Predsjednik istarskoga Županijskoga odbora HDZ-a Marino Roce izjavio je na konferenciji za novinare kako država treba odlučnije postupati u rješavanju pitanja granice sa Slovenijom u Istri.

On je najavio da će zbog novih incidenata u Savudrijskoj vali tražiti razgovor s ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar Kitarović.

"Trebamo podnijeti prigovor i zatražiti od svih državnih institucija da poduzmu mjere kako bi se izbjegli incidenti", rekao je Roce upozoravajući da bi sukobi ribara mogli eskalirati, a hrvatski ribari reagirati na provokacije slovenskih.

Slovenci su 90-ih godina, napomenuo je Roce, nesmetano obilježavali svoju granicu prema Hrvatskoj, a sada je pokušavaju širiti. Kao primjer spomenuo je hrvatsko-slovensku granicu na kanalu Sveti Odorik, koja ondje nikada nije postojala, već su dvije bivše republike, podsjetio je, uvijek graničile kod Solane na Dragonji.

Predsjednik istarskoga HDZ-a također smatra da međudržavni pregovori, kada je riječ o utvrđivanju hrvatsko-slovenske granice na moru, više nemaju puno mogućnosti te se zauzima za arbitražu "pa neka netko drugi neutralan utvrdi gdje je granica".

"Nama je u Hrvatskoj svima jasno kuda prolazi granica, no Slovenci bi izgleda željeli dobiti više nego im pripada", zaključio je predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce.

Pročitajte više