Tadić: Demokrati podržavaju svaku demokratsku vladu u SCG

DEMOKRATSKA stranka ubijenoga premijera Zorana Đinđića, predvođena aktualnim ministrom obrane Srbije i Crne Gore Borisom Tadićem, podržat će svaku vladu demokratskih stranaka, ili ulaskom u nju, ili podrškom manjinskoj vladi, izjavio je u utorak navečer Boris Tadić Televiziji B92.

"Današnji razgovori Demokratske stranke s Demokratskom strankom Srbije (Vojislava Koštunice) i G17 Plus (Miroljuba Labusa) načelni su i početni, s jasnim ciljem: dobrobit zemlje i rješavanje problema", kazao je Tadić toj televiziji, dodajući da njegova stranka još nije razgovarala s Srpskim pokretom obnove Vuka Draškovića i Novom Srbijom Velimira Ilića, te da će nastavak razgovora o formiranju vlade uslijediti 8. ili 9. siječnja.

Demokratska stranka je, kao ostale stranke "demokratskog bloka", G17 Plus, Srpski pokret obnove i Nova Srbija, odbila prijedlog Vojislava Koštunice za formiranje koncentracijske vlade, s obrazloženjem da bi to značilo vraćanje Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Socijalističke partije Srbije na vlast.

Demokratska stranka je, inače, odredila svoju listu zastupnika u novoj Skupštini Srbije, njih 37, među kojima je i pet zastupnika iz Demokratskog centra Dragoljuba Mićunovića, Građanskog saveza Srbije Gorana Svilanovića, dvojica predstavnika Liste za Sandžak i predsjednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać. Među zastupnicima Demokratske stranke nema niti jednog ministra u dosadašnjoj Vladi Srbije, a novi zastupnik nije niti aktualni premijer Zoran Živković, koji na vlastiti zahtjev nije stavljen na zastupničku listu svoje stranke.

Sve stranke svoje zastupničke liste moraju predati do 11. siječnja, a dosad je najavljeno da će Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice u novi parlament delegirati prva 53 zastupnika (od 250 koliko ih je bilo na izbornoj listi), te da će Srpski pokret obnove i Nova Srbija svoje mandate, ukupno 22, podijeliti u odnosu 60 prema 40 posto, te zastupničku listu formirati "matematičkom metodom", ovisno o broju glasova koje su budući zastupnici dobili na izborima, te na to iz koje regije dolaze.

Novi saziv Skupštine Srbije mora biti formiran najkasnije do 27. siječnja ove godine.

Pročitajte više