Tajni JMBG izaziva kaos, upitna isplata plaća

ZBOG tajnosti JMBG-a nastao je kaos te je povećan broj mogućih zloporaba. Novorođena djeca ne mogu se zdravstveno osigurati, a upitna je i isplata plaća.

Što će primjena novog Zakona o JMBG-a značiti za sustav zdravstva, poduzeća, banake, porezne urede, mirovinske fondove i druge ustanove koje ga koriste kao razliku među građanima s istim imenom, nitko još ne zna.

Budući da je JMBG od 1.siječnja tajan ne zanaju ga ni novopečeni roditelji, pa svoju djecu ne mogu zadravstveno osigurati. Naime, dosada je JMBG svaki građanin dobivao rođenjem. Problem je riješen tek privremeno. Direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović kaže kako se sada novorođenoj djeci dodjeluje broj osiguranika, ali to ne može biti trajno rješenje.

Sve zdravstvene iskaznice, bilo da se izdaju prvi puta ili nakon isteka roka postojećih, više neće sadržavati jedinstveni matični broj građana, iako će se on i dalje interno koristiti u sustavu zdravstvenog osiguranja, rekla je Đukanović.

plaća jer računovodstva svih poduzeća podatke o svojim zaposlenicima vode pod matičnim brojem, koji je nužan za otvaranje osobnog računa u banci i uplatu dohodka. Problem je također što neka poduzeća Poreznoj uptavi ne žele isporučiti porezne kartice zaposlenika jer je na njima JMBG, pa je upino kako će se provesti godišnja prijava poreza te mogući povrat poreza.

Problemi kod novozaposlenih honoraraca, promjene posla ili osobne iskaznice

Tajnost JMBG-a uzrokovat će i tehničke probleme u poslovanju Središnjeg registra osiguranika (Regos), ali neće dovesti u pitanje drugi stup mirovinskog osiguranja. Ravnateljica Regosa Anđelka Buneta upozorava da se zbog ´rušenja cijelog sustava Regosa baziranog na JMBG-u´ više neće moći postići ažurnost i točnost kao u proteklih godinu dana. Regos je za čak 98,5 osiguranika imao sređene podatke i raspoređen novac na njihove osobne račune u mirovinskim fondovima, što se više neće moći napraviti.

Problemi će se ubuduće pojaviti kod novozaposlenih honoraraca, promjene posla osiguranika ili promjene osobne iskaznice, kaže Buneta. Ako osoba ne zna svoj JMBG ili ga ne želi dati, problem će se poslodavcu pojaviti već kod uplate doprinosa, a Regosu kod obrade novoprijavljenih osiguranika i prosljeđivanja sredstava na račune u mirovinskim fondovima.

Velikih poteškoća imat ćemo kod identifikacije osoba s istim imenima, prezimenima i mjestima stanovanja, pa bi bez JMBG-a novac mogao stajati na privremenom računu jako dugo ili biti upućen na krivi račun, naglašava Buneta.

Udruga mirovinskih društava priopćila je da JMBG treba ostati u uporabi jer je njegovo korištenje nužno za nastavak kvalitetnog djelovanja čitavog sustava.

Zamjena JMBG-a nekim drugim jednoznačnim identifikacijskim brojem izazvala bi velike operativne probleme i znatne troškove, drže u društvima za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima - Raiffeisen mirovinsko društvo, Allianz ZB i PBZ Croatia osiguranje.Također ističu da je poslovanje mirovinskih fondova i dalje sigurno, a dosad prikupljena sredstva nisu dovedena u pitanje.

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) kažu da su njihove baze podataka također sređene prema JMBG-u pa im se pojavio isti problem kao i drugim institucijama.

Pročitajte više