Tajnik saborskog Odbora za vanjsku politiku demantirao pisanje "jednog dnevnog lista" o Nevenu Jurici

TAJNIK saborskog Odbora za vanjsku politiku Milovan Petković opovrgnuo je u ponedjeljak pisanje jednog dnevnog lista o ranijem diplomatskom djelovanju predsjednika Odbora Nevena Jurice.

"U jednome dnevnom listu objavljene su odreda potpune izmišljotine, insinuacije i laži o predsjedniku Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora mr. Nevenu Jurici", stoji u Petkovićevu pisanom demantiju dostavljenom Hini u kojem se ne navodi ime tog dnevnog lista.

Međutim, u popratnom priopćenju voditelja saborske Službe za odnose s javnošću, Željka Sabola, navodi se da se "priloženi demanti Milovana Petkovića...odnosi na neistinito pisanje Jutarnjeg lista...".

Kako se dalje navodi u demantiju, u vrijeme dok je Jurica bio veleposlanik u Australiji "nikakav novac namijenjen izgradnji veleposlanstva u Australiji nije nestao. Veleposlanstvo su u potpunosti gradili i financirali australski Hrvati s posebnog računa koji su sami otvorili i kontrolirali".

U demantiju također stoji da za vrijeme njegova mandata veleposlanika u Norveškoj nije probijen godišnji budžet za reprezentaciju veleposlanstva jer takvog budžeta nije ni bilo.

"Objavljene brojke dio su naknadne konstrukcije koalicijske vlasti nakon 2000. godine, koje su služile da bi se dotadašnja hrvatska diplomacija pokazala rasipnom, te stvorili javni uvjeti za političke čistke u hrvatskoj diplomaciji koje su uslijedile", tvrdi Petković.

Nadalje stoji da "Jurica nikad nije sudjelovao ni u kakvim demonstracijama pred bilo kojom ambasadom, pa ni SAD-a. Objavljena mala fotografija u opremi teksta u spomenutom listu primjer je lažne manipulacije javnošću. Ona je snimljena 1991. u vrijeme početka rata protiv Hrvatske u sasvim drugom kontekstu i nema veze s bilo kakvim prosvjedima pred bilo kojom ambasadom".

"Predsjednik Jurica u vrijeme zagrebačkih demonstracija 2000. bio je u Oslu na dužnosti veleposlanika, a u vrijeme stvaranja antiameričke histerije koji je dio ovdašnjih medija producirao zbog slamanja diktatorskog režima u Iraku, mr. Jurica obnašao je dužnost političkog tajnika HDZ-a", zaključuje Petković u demantiju.

Pročitajte više