TAJVAN MIJENJA IZBORNI ZAKON RADI PONOVNOG PREBROJAVANJA GLASOVA PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Tajvanski parlament razmatrat će u petak izmjene izbornog zakona koje bi omogućile retroaktivno prebrojavanje glasova prošlotjednih predsjedničkih izbora na kojima je tijesnom većinom pobijedio dosadašnji predsjednik Chen Shuibian, najavio je u četvrtak glasnogovornik oporbe.

Poraženi nacionalistički predsjednički kandidat Lien Chan zatražio je ponovno prebrojavanje glasova nakon što je izbore izgubio zbog samo 30.000 glasova od ukupno gotovo 13 milijuna. Lien je ukazao također na brojne izborne neregularnosti, no optužbe nije potkrijepio s previše čvrstih dokaza.

Parlament će razmatrati izmjene izbornog zakona iako oporbena stranka Kuomintang i predsjednik Chen u srijedu nisu uspjeli postići dogovor o samoj proceduri prebrojavanja glasova.

Predsjednik Chen predlagao je, naime, da se prebrojavanje glasova održi već idući tjedan, dok Kuomintang borbu želi nastaviti pred Visokim sudom iako bi se ona time znatno produljila. Sud odluku mora donijeti u roku šest mjeseci, s time da rješavanje moguće žalbe može potrajati još šest mjeseci.

Glasnogovornik Kuomintanga rekao je da bi stranka mogla pristati na kompromis bude li on "blizu njezinom zahtjevu o prebrojavanju glasova u kojem bi sudjelovao pravosudni sustav".

Chenova Demokratska progresistička stranka (DPP) smatra da se oporba protivi jednostavnom prebrojavanju glasova zbog bojazni da bi Chenova pobjeda na taj način mogla biti potvrđena.

Na stranu oporbe stao je i dugogodišnji Chenov saveznik Hsu Hsin-liang, bivši predsjednik DPP-a, koji je stupio u štrajk glađu u znak prosvjeda protiv Chenove pobjede. On također smatra da bi izborni rezultat mogao biti namješten i traži objašenje pokušaja atentata na Chena uoči samih izbora zbog kojeg je ishod izbora prevagnuo u njegovu korist.

U međuvremenu, tajvanski predsjednik pozvao je Sjedinjene Države da priznaju njegovu pobjedu.

Sjedinjene Države, najveći tajvanski saveznik, nisu, naime, još poslale tradicionalnu čestitku, kao u slučaju prve Chenove pobjede 2000. godine kojom je okončana 51-godišnja vladavina svemoćnog Kuomintanga.

Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage izjavio je u srijedu da Washington za službeno izjašnjavanje o tajvanskim izborima čeka prvo njihove konačne rezultate.

(Hina) xzt

Pročitajte više