Talijani i Slovenci protiv uspostave ZERP-a

MASSIMO D`Alema, talijanski ministar vanjskih poslova i njegov slovenski kolega Dimitrij Rupel u Rimu su razgovarali o bilateralnim pitanjima, budućem slovenskim predsjedanjem Europskom unijom i namjeri Hrvatske da se od 1. siječnja uspostavi Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP).

Nakon sastanka je Rupel, prema pisanju slovenskih medija, izjavio kako je s talijanskim kolegom razgovarao o hrvatskoj namjeri uspostavljanja ribolovno-ekološke zone u Jadranu od 1. siječnja 2008. Rupel je nakon sastanka s D'Alemom izjavio da će Slovenija i Italija usklađivati svoje postupke oko "problematičnog" hrvatskog ZERP-a.

"U pogledu ZERP-a i namjere Hrvatske da ga počne primjenjivati od 1. siječnja iduće godine na članice Europske unije, Italija i Slovenija svoje će korake usklađivati vrlo detaljno i u svim aspektima", rekao je Rupel.

I Italija i Slovenija smatraju kako će Hrvatska teško napredovati u pravcu približavanja EU-u ako odluka o primjeni ZERP-a ostane na snazi, rekao je slovenski ministar i dodao da bi i Italija, ako se ZERP ne odgodi, mogla promijeniti svoju dosadašnju politiku potpore što bržem priključivanju Hrvatske Europskoj uniji.

Rupel je dodao da će o ZERP-u vjerojatno biti govora na zasjedanju vijeća EU-a za opće i vanjske poslove 10. prosinca te da i Italija i Slovenija žele da Hrvatska odgodi ili opozove primjenu problematične ekološko-ribolovne zone.

J.Da.
Foto: AFP

Pročitajte više