Talijanska vladajuća većina rascijepljena, je li ovo kraj vlade?

Foto: EPA

TALIJANSKA vladajuća većina podijelila se pri glasanju u parlamentu, što je raspirilo nagađanja o skorom kraju prve populističke vlade u državi koja je jedna od utemeljiteljica Europske unije.

Populistički Pokret 5 zvijezda (M5S) i Liga, stranka krajnje desnice, jedinstvene su kada treba braniti rastrošni nacionalni proračun pred zahtjevima Europske komisije za poštovanje proračunske discipline, no u brojnim drugim pitanjima podjele između tih dviju stranaka očite su.

Jedno od njih je zakon protiv korupcije pa su tako u utorak navečer zastupnici u donjem domu prihvatili amandman koji dopušta da se pronevjera novca isključi iz primjene toga zakona, što je protivno stajalištu vlade. 

Iako je glasanje bilo tajno, M5S tvrdi da je amandman prihvaćen glasovima Lige koja je tako željela spriječiti sudski progon dvojice svojih čelnika.

"Nesretni slučaj"

Predsjednik Lige Matteo Salvini, koji je i potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, odmah je glasanje nazvao "pogreškom" i "nesretnim slučajem" kazavši da ono neće imati posljedice za vladu.

No za mnoge u Italiji ponovno je riječ o jednom od brojnih sukoba unutar vladajuće većine koja se već posvađala zbog pitanja reforme pravosuđa, sigurnosti ili  protumigrantskih zakona. Za promatrače to je novi dokaz slabosti vlade sklopljene između dviju vrlo različitih političkih snaga, koje su bile protivnice u kampanji za izbore u ožujku.

Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta blizak bivšem premijeru Silviju Berlusconiju, smatra da je "brak između Lige i M5S osuđen na propast".

Berlusconijeva stranka Forza Italia (FI, desnica) vlada s Ligom u pojedinim regijama i takav bi savez mogao funkcionirati u cijeloj zemlji, smatra Tajani. 

"To je dobitni savez, kako na biralištima, tako i u lokalnim vladama i uvjereni smo da bi mogao vladati na nacionalnoj razini", rekao je Tajani za list Corriere della Sera. 

Rast popularnosti

Koalicija Lige i FI osvojila je najviše glasova na izborima 4. ožujka, ali ne i većinu te je nakon dugih pregovora Berlusconi Salviniju prepustio da formira vladu s M5S.

Od tada neprestano raste popularnost Mattea Salvinija. Dio talijanskog tiska predviđa skori pad vlade, najkasnije nakon izbora za Europski parlament u svibnju, i ocjenjuje da je samo pitanje vremena kada će Matteo Salvini postati premijer.

Pročitajte više