Tanzanija dobila prvu predsjednicu, položila je prisegu

Screenshot: YouTube

TANZANIJSKA potpredsjednica Samia Suluhu Hassan danas je položila prisegu kao predsjednica države nakon smrti predsjednika Johna Magufulija, najglasnijeg afričkog covid-skeptika, čime je postala prva žena na čelu te istočnoafričke zemlje.

Hassan je preuzela dužnost nakon što je u srijedu objavljeno da je Magufuli umro od srčanog udara, više od dva tjedna otkako ga nije bilo u javnosti.

Bivši predsjednik je koronu liječio molitvama

Njegov nestanak od 27. veljače izazvao je sumnje da je obolio od koronavirusa za koji je smatrao da se može izliječiti molitvama te nije želio naručiti cjepiva za zemlju od 58 milijuna stanovnika. Dužnosnici su zanijekali da je neka bolest razlog njegovog nepojavljivanja u javnosti. Hassan tvrdi da je Magufuli umro od infarkta, dok oporba tvrdi da je umro od korone.

Novu predsjednicu opisuju kao osobu koja voli dogovore i kompromise i njezin stil suprotan je Magufulijevu populizmu kojeg su zvali "buldožer" zbog netolerancije prema drukčijem mišljenju. Njezin nadimak "mama Samia" u toj je zemlji dokaz da je stanovništvo cijeni.

Pročitajte više