Tedeschi: Sindikati bi se trebali zalagati za najbolje, a ne za neradnike koji kompanije vuku na dno

ŠEF Atlantic grupe i jedan od najvećih domaćih poduzetnika, Emil Tedeschi, komentirao je na HTV-u što očekuje od vlade Zorana Milanovića. Poručio je da Hrvatska možda nema vremena čekati do trećeg mjeseca da izglasa proračun.

Korak smo do toga da nam se kreditni rejting pretvori u "junk"

"Nema vremena do ožujka. Ipak, vjerujem da se u kontaktu s MMF-om, ali bez njihovog nužnog angažmana, zatim s najvećim kreditorima i neformalnim kontaktom s rejting agencijama, može poslati prava poruka. Treba voditi računa da nam ne erodira kreditni rejting zemlje. Mi smo danas na trostrukom B-, samo korak do 'junka', do toga da nam državna obveznica bude tretirana kao smeće", upozorio je Tedeschi.

Kazao je da bi Milanović i njegova vlada trebali voditi računa o upravljačkoj strukturi u javnim poduzećima i u kompanijama gdje država ima dominantno vlasništvo.

Milanović mora selektirati po sposobnosti, nikako po političkoj podobnosti

"Postoji čitav niz agencija, zatim Carinska i Porezna uprava, gdje očekujemo stručnjake, a ne da će se ljude dijeliti po političkoj, ovoj ili onoj podobnosti. Hrvatska je mala, imamo krizu upravljanja na svim razinama, pa i u privatnom sektoru. Zato je za očekivati da će gospodin Milanović i njegov tim nastupiti odgovorno i selektirati po sistemu sposobnosti", izjavio je u Dnevniku 3 šef Atlantic grupe.

Od Kukuriku koalicije očekuje da izglasavanjem proračuna "smanji komfor cijelom nizu interesnih skupina" te da se ne zadužuje za refinanciranje postojećih kredita, ali ni za uzimanje novih. Tedeschi bi tvrdi, osobno pristao na oporezivanje imovine "ako se tome pristupi ozbiljno, a ne kao moneti za potkusurivanje i jeftinom političkom triku". 

Sindikati, ne štitite neradnike!

Umiješao se i u rad sindikata. "Država i sindikati moraju biti spremni za promjene zakonodavstva i svjetonazora. Duboko poštujem zaposlenike, radnike, ali sindikat bi se trebao zalagati za promociju najboljih, a ne štititi neradnike ili one koji rade takve probleme u svojim sredinama, da onda samo guraju kompaniju na dno", zaključio je Emil Tedeschi.

Pročitajte više