Teenager vjerojatno washingtonski snajperist

MALODOBNI John Lee Malvo je zapravo povlačio okidač u većini, a možda i svim ubojstvima koja se pripisuju washingtonskom snajperistu, izvijestio je The New York Times.

Za skoro dva mjeseca od snajperskih napada na području Washingtona koji su okončani uhićenjem Johna Muhammada i njegovog malodobnog štićenika Lee Malvoa istražitelji su došli do zaključka da svi dokazi upućuju na Malva kao snajperista, a malo što, ako išta upućuje da je Muhammad ispalio i metak, piše list.

To komplicira namjeru tužitelja da za starijega sudionika ishode srtmu presudu, ocjenjuje list.

Muhammad, 41, i Malvo, 17, su optuženi da su tijekom tri tjedna u listopadu snajperom ubili 10, a ranili 3 osobe u Washingtonu, Merylendu i Virginiji.

Nakon uhićenja 24. listopada uglavnom se mislilo da je Muhammad, bivši pripadnik američke vojske i izvrstan strijelac, ispalio većinu snajperskim hitaca koji su svoje žrtve pogađali s izvanrednom preciznošću. Sada ispada da treba kriviti malodobnog Malvoa.

The New York Times navodi kako protiv Malvoa postoje dokazi među kojima i vlastito priznanje tri umorstva, dlaka čiji DNA ga povezuje s prtljažnikom iz kojega su snajperom izvršena umorstva, te otisci prstiju i pljuvačka koja ga povezuje s drugim umorstvima.

Muhammad i Malvo mogu dobiti smrtnu kaznu ukoliko budu osuđeni za umorstva washingtonskog snajperista.

Ministarstvo pravosuđa je sredilo da se dvojici sudi prvo u Virginiji jer je tu veća mogućnost da će obojica dobiti smrtnu presudu. Virginija je nakon 11. rujna usvojila protuteroristički zakon koji omogućuje osudu na smrt i organizatoru napada koji ga sam nije izveo.

Dokazi mogu komplicirati izricanje smrtne kazne za Muhammada prema tradicionalnom Virginijskom zakonu za zločine kažnjive smrću jer on zahtijeva dokaz da je optuženi stvarno povukao okidač.

Pročitajte više