Tekstilci upozoravaju na "crnu" budućnost te djelatnosti

U organizaciji Međunarodne sindikalne federacije za tekstil i odjeću u Bruxellesu i belgijskog sindikata Texture u Dubrovniku je danas počeo dvodnevni međunarodni seminar o industrijskoj politici i zapošljavanju u proizvodnji tekstila i odjeće.

Domaćin skupa je hrvatski Sindikat tekstila, obuće, kože i gume, a u radu sudjeluju 32 predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata koji će raspravljati o budućnosti tih djelatnosti i pokušati pronaći načine da se održe.

Od 1. siječnja iduće godine ukidaju se kvote na svjetskom tržištu za te djelatnosti, što će, rečeno je, ugroziti i proizvodnju u Hrvatskoj.

Kako je istaknuo na konferenciji za novinare predsjednik hrvatskog Sindikata Josip Zidanić, tekstil i obuća drugi su po veličini hrvatski izvoznici, koji zapošljavaju oko 50.000 ljudi, od kojih su 83 posto žene, pa bi gubitak tih radnih mjesta bio velik socijalni udarac za državu. U Sindikatu ističu kako do sada nisu imali primjerenu potporu vlasti.

Predsjednik Međunarodne sindikalne federacije za tekstil i odjeću Dirk Uyttenhove kazao je kako treba naći prikladna rješenja te hitno djelovati jer je ostalo još malo vremena. Ako se sada ništa ne učini, predviđa se da će u idućem desetljeću nestati više od polovice te djelatnosti.

(Hina) xhš ydd

Pročitajte više