Televizičnost zla Branimira Bilića

TAKVO NEŠTO moguće je samo na Hrvatskoj televiziji.

> Branimir Bilić o antisemitizmu: Ako smo nekoga uvrijedili, ispričat ću se, Ruža Ištuk ne bi mrava zgazila!

Nije bilo dovoljno što je novinarka u udarnom terminu pročitala anonimno pitanje gledatelja koje kao da je ispalo iz antisemitskih udžbenika. "Je li Hitler ubijao Židove samo zato što su Židovi ili zato što su bili bankari?".

Voditelj Branimir Bilić morao se baciti u objašnjavanje. Pa je tako opravdavao novinarku da "ne bi ni mrava zgazila", a potom velikodušno izrazio spremnost da se ispriča "ako su NEKOGA uvrijedili".

A na kraju, i kao najbolje od svega, kao zadnji argument obrane istaknuo je činjenicu da je njegov Puls Hrvatske - pazite sad - "najdemokratičnija emisija HTV-a".

Preko cenzure do mržnje

"Kako u našoj emisiji zaista nema cenzure, kolegica je mislila da može objaviti sve", kazao je Bilić. "No, i ja smatram da je dobro da se i ovo čuje, jer onaj tko želi vrijeđati i širiti mržnju, poput gledatelja koji je postavio to pitanje, ponajprije vrijeđa samoga sebe".

To je sve moguće samo na Hrvatskoj televiziji. Kao i to da uredništvo i ravnateljstvo ostanu potpuno hladni na takav neviđeni ispad.

Kome će policija pokucati na vrata?

A taj ispad govori više o javnoj televiziji nego o onom besprizornom gledatelju čije ime novinarka Ruža Ištuk nije pročitala u emisiji. A trebala je, budući da je na njegova vrata te iste večeri policija trebala pokucati radi širenja rasne mržnje. Ili mržnje protiv bankara, kako bi to vjerojatno racionalizirao Bilić.

Ovako, to je postalo pitanje Ruže Ištuk, novinarke koja je zanat tesala pod pokroviteljstvom Hloverke Novak Srzić i kojoj bi jedina obrana mogla biti da nije nikad čula za Hitlera i ono što je radio Židovima. Glupost je obrana.

To je postalo pitanje i Branimira Bilića, novinara koji misli da bi pitanje o Holokaustu moglo "nekoga uvrijediti", pa je on spreman ponuditi ispriku. Recimo, nekolicini Židova, po mogućnosti bankara, umjesto civiliziranom društvu koje se potrudilo iskustva Holokausta ugraditi u zakonske odredbe o zločinu iz mržnje i poticanju na rasnu i svaku drugu mržnju.

Demokracija je dovela Hitlera na vlast

Zar je moguće da se Bilić vadi na demokratičnost emisije? Ne samo zato što je dovela Hitlera na vlast, demokracija ne smije služiti kao pokriće da se antisemitima, rasistima, nacionalistima i radikalima svih vrsta omogući da na javnoj - i svakoj drugoj - televiziji anonimno - pa ni pod imenom - šire mržnju protiv jednog naroda, vjere, rase, društvene skupine.

Umjesto da cenzurira antisemitski ispad, Bilić se hvali da u njegovoj emisiji nema cenzure. Pa ni cenzure mržnje.

Ni Eichmann ne bi ni mrava zgazio

Što znači da Ruža Ištuk ne bi ni "mrava zgazila"? Prije pola stoljeća Hanna Arendt zaključila je da ni Adolf Eichmann ne bi mrava zgazio, ali je zato svejedno bio na čelu operacije u kojoj je eliminirano šest milijuna Židova. To je nazvala "banalnost zla". Ako imamo sreće,  Ruža Ištuk će biti proglašena krivom samo za "banalnost". Odnosno, glupost.

Zar je moguće da nitko još nije suspendirao Bilića i Ištuk? Da se nije oglasio javni pravobranitelj? Ni jedna institucija? Ni jedna udruga?

Zar je moguće da će ovako opasna demonstracija gluposti, banalnosti i Bilićeve "demokratičnosti" proći bez posljedica?

Naravno da je moguće. Ovo je Hrvatska. A ovo je Hrvatska televizija.

Pročitajte više