Tematska sjednica saborskog odbora o Trgovskoj gori

O TRGOVSKOJ gori kao potencijalnom odlagalištu nuklearnog otpada sutra će na tematskoj sjednici raspravljati saborski Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Održavanje tematske sjednice predložila je saborska zastupnica HSS-a Marijana Petir.

U izjavi za Hinu Petir je istaknula da se na saborskom Odboru očekuju predstavnici resornih ministarstava - zaštite okoliša i prostornog uređenje, gospodarstva i zdravstva, Hrvatske elekroprivrede (HEP) i Agencije za posebni otpad.

Navela je kako se protivi odlaganju nuklearnog otpada na bilo kojoj lokaciji u Hrvatskoj jer smatra da sa Slovencima imamo još dovoljno prostora za razgovor da se taj otpad zbrine u treće zemlje. Hrvatska bi do kraja rada NE Krško, do 2023. trebala zbrinuti polovicu tog otpada - 9000 prostornih metara, ali to ne znači da bi ga morala zbrinuti u Hrvatskoj, rekla je Petir.

Također smatra da je zbog malih količina opasnog otpada koje će Hrvatska trebati zbrinuti neisplativo graditi odlagalište, a posebno ne od 18.000 prostornih metara koliko predlaže Agencija, rekla je Petir. Treći razlog zbog kojeg se protivi gradnji odlagališta je taj da je Hrvatska mala zemlja s izuzetno očuvanim okolišem i biološkom raznolikošću, a te komparativne prednosti šansa su Hrvatskoj za razvoj ekološke poljoprivrede i eko-turizma. U cijeloj Hrvatskoj nema ni jednog mjesta za odlaganje nuklearnog otpada, naglasila je.

Trgovska gora postala je potencijalna lokacija za odlaganje nuklearnog otpada nakon što je Agencija za posebni otpad dobila mandat od Vlade da prema njenim kriterijima utvrdi potencijalne lokalitete za nuklearni otpad. Hrvatska je 1998. imala 34 potencijalna lokaliteta, a s vremenom su ostala četiri - Papuk, Psunj, te Moslavačka i Trgovska gora. Papuk i Psunj tada su političkim lobiranjem također otpale, a ostale su Moslavačka i Trgovska gora, obje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sve se to odvijalo bez ikakvog sudjelovanja javnosti, dodala je.

Lokalno stanovništvo Moslavine organiziralo je potpisivanje peticije i sakupilo 30.000 potpisa protiv toga da Moslavačka gora postane odlagalište neuklearnog otpada. No, usvajanjem programa prostornog uređenja Hrvatske Trgovska gora je i dalje ostala potencijalni lokalitet za odlaganje nuklearnog otpada.

Petir je rekla da je kao saborska zastupnica zatražila reviziju tog programa po kojem Trgovska gora ne bi bila odlagalište nuklearnog otpada jer Hrvatskoj takvo odlagalište nije potrebno.

Pročitajte više