Teroristički napadi u svijetu smanjeni u 2002. - State Department

MEĐUNARODNI teroristički napadi u svijetu jako su opali u 2002. godini, jednako kao i broj napada na američke interese, izvijestio je u srijedu State Department.

U svojem godišnjem izvješću "Obrasci globalnog terorizma", State Department je obznanio da je broj međunarodnih terorističkih napada s 355 u 2001. godini smanjen na 199 u 2002.

Broj poginulih u tim napadima s 3.295 u 2001. godini, uključujući i one poginule u napadima 11. rujna na New York i Pentagon, smanjio se na 725 u 2002.

Napadi na interese Sjedinjenih Država u istom razdoblju smanjeni su s 219 na 77, a u istima je poginulo 30 američkih državljana, uključujući napade na Baliju, u Jeruzalemu i Pakistanu.

Bombaški napad na Baliju u listopadu prošle godine u kojem je ubijeno 202 ljudi, uglavnom zapadnih turista, bio je najteži teroristički napad nakon onih na SAD 11. rujna 2001.

Predstavljajući izvješće, američki državni tajnik Colin Powell kazao je da unatoč opadanju broja napada "ne možemo smanjiti naše napore, odlučnost i pozornost".

Sjedinjene Države ponovno su navele sedam zemalja kao pokrovitelje terorizma: Kubu, Iran, Irak, Libiju, Sjevernu Koreju, Siriju i Sudan. Tih sedam zemalja neće moći kupovati američko oružje, niti dobijati američku gospodarsku pomoć, a Sjedinjene Države će se pobrinuti da im međunarodne financijske institucije ne odobre kredite.

Izvješće označava Iran kao najaktivniju zemlju u podupiranju terorizma, navodeći njegovu potporu Hezbollahu u Libanonu i palestinskoj militantnoj skupini Hamas.

U dokumentu se, dalje, tvrdi da je irački režim Sadama Huseina postavljao osnove za moguće terorističke napade na Sjedinjene Države i zapadne zemlje tijekom prošle godine.

U izvješću se navodi kako je u Siriji i Libanonu ipak ostvaren napredak u 2002., a njime nisu obuhvaćene najnovije optužbe Sjedinjenih Država da je Sirija pružala utočište iračim dužnosnicima. Amerikanci tvrde da Sirija dopušta nekim terorističkim skupinama da drže svoja predstavništva u Damasku, opskrbljuje Hezbollah i surađuje s Iranom. Colin Powell će ovoga tjedna posjetiti Siriju i s tamošnjim dužnosnicima razgovarati upravo o tim pitanjima.

Koordinator za borbu protiv terorizma u State Departmentu Cofer Black izjavio je da globalna borba protiv terorizma ostvaruje "ohrabrujuće rezultate", navodeći da je vladavina talibana srušena u Afganistanu i iz njega istjerana teroristička skupina al Qaeda .

(Hina) sl dj

Pročitajte više